El conveni entre la Diputació de Girona i l'Obra Social 'la Caixa' per a la millora d'espais naturals compta amb un nou projecte. Es tracta de la recuperació de 9 hectàrees de boscos inundats al sector de la Puda, a tocar del nucli urbà de Banyoles. Un espai fins ara molt degradat i que gràcies a aquesta actuació, que compta amb un pressupost de 20.000 euros, s'obrirà a la ciutadania.

Els treballs, que consistiran bàsicament en la retirada d'arbres morts i el desbrossament selectiu del sotabosc, permetrà senyalitzar la zona i obrir rutes que enllacin amb la zona dels estanyols. L'actuació la durà a terme una brigada de sis persones del Centre Especial de Treball COIET de Banyoles.

Els treballs de restauració dels boscos inundats i dels espais oberts de la zona dels aiguamolls de la Puda es fan en el marc de l'acord signat el 2006 entre la Diputació i l'Obra Social 'la Caixa' per a la recuperació d'espais naturals a les comarques gironines. Un acord que, com va destacar el vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Calm, ja ha comportat actuacions per valor de 8 milions al conjunt de la demarcació, dels quals 300.000 els ha gestionat el Consorci de l'Estany.

Al sector de la Puda, els treballs van començar el passat mes de desembre i s'allargaran fins ben entrada la primavera. Com tots els projectes inclosos en l'acord amb 'la Caixa', té una doble vessant: la mediambiental, amb la recuperació d'un espai natural malmès i la social, afavorint la inserció laboral de persones amb algun tipus de discapacitat. En aquest cas, els treballs aniran a càrrec d'una brigada formada per sis persones del Centre de Treball Espacial COIET, el de referència al Pla de l'Estany.

Com va explicar el director tècnic del Consorci de l'Estany, Miquel Campos, l'actuació permetrà millorar la qualitat dels boscos de ribera i dels espais oberts de la zona dels aiguamolls de la Puda al sud de l'estany de Banyoles, concretament a l'entorn de l'estanyol de la Cendra i l'estanyol de Montalt i fins el passeig Dalmau. Les feines consistiran en retirar els arbres morts afectats per les darreres ventades i per tales d'arbres inacabades, i netejar de manera selectiva el sotabosc. A més, també s'eliminaran les espècies invasores de la flora autòctona que proliferen pel fet que la zona està a tocar d'un espai urbà.

Tots les finques on s'actuarà estan incloses íntegrament dins l'espai natural protegit de l'estany de Banyoles, que forma part de la Xarxa Natura 2000 i del catàleg internacional Ramsar, com a zona humida d'interès mundial.

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha destacat que amb aquests treballs s'obrirà a la ciutadania un nou espai natural que fins ara estava "fet un desastre" i que a partir de la primavera en podrà gaudir tothom. Tot i que bona part de les nou hectàrees són de propietat privada, un acord permetrà que el Consorci de l'Estany hi actuï i en faci el manteniment.

Noguer ha afegit que un cop finalitzats els treballs de neteja i recuperació, està previst que es senyalitzin itineràries per enllaçar la zona dels boscos de la Puda amb els itineraris ja senyalitzats de l'estanyol de la Cendra i l'estanyol de Montalt, el que permetrà fer un recorregut per una zona d'alt valor ecològic a tocar mateix de la ciutat i de l'estany de Banyoles.