Més de la meitat dels alumnes gironins podria tenir una disfunció visual que dificulta el seu aprenentatge, segons el Col·legi d'Òptics Optometristes de Catalunya, que detalla que un 52,8% dels nens gironins que han participat en la primera edició de la campanya "Visió i aprenentatge" presenta una dificultat visual que condiciona el seu rendiment acadèmic. Aquesta dada suposa que, per províncies, Girona és on hi ha el número més alt d'alumnes amb un possible problema visual, seguit de Tarragona amb un 50,3%, de Lleida amb un 48% i Barcelona amb un 46%.

"Segons els resultats obtinguts, un 6,7% dels alumnes que s'han enquestat a Girona tenen un defecte visual i un altre 46,1% té algun símptoma que fa sospitar l'existència d'un problema visual", afirma Sara Palomer, delegada provincial del Col·legi a Girona i un dels òptics optometristes participants en la campanya. En la seva primera edició, "Visió i aprenentatge" ha enquestat a nens de 11 i 12 anys i de 6è d'Educació Primària de 23 escoles gironines.

A nivell global de tota Catalunya, el COOOC ha fet 6.402 enquestes a nens de 197 col·legis amb la col·laboració de 400 òptics optometristes, és a dir, a quasi el 9% dels escolars del darrer curs a Catalunya. Analitzats els resultats obtinguts a partir d'aquestes enquestes, s'ha vist que un 6,2% dels alumnes tenen un defecte visual i que un altre 41,8% té algun símptoma que fa sospitar l'existència d'un problema de visió. Extrapolant les dades, a cada aula de sisè hi ha com a mínim dos nens amb problemes visuals.

L'enquesta també mostra que més d'un 11% dels alumnes quasi sempre tenen mal de cap i/o d'ulls quan llegeixen o estudien; el 7,9 % dels alumnes hi veu borrós i/o doble sempre que llegeix o estudia o que al 39% dels nens enquestats a Catalunya els piquen els ulls sovint i/o han de parpellejar quan llegeixen.