Els activistes contra la línia de molt alta tensió ahir van organitzar una "contrainauguració" en un punt simbòlic de l'obra, Fellines, un nucli de Viladasens travessat per la MAT on l'any passat es van viure dues protestes contundents: 8 hores enfilats a una torre de 60 metres d'alçada i una persona enterrada en un cotxe, a 3 metres sota terra. En aquest lloc, el diputat de la CUP Quim Arrufat va qualificar la MAT de "projecte construït sobre la mentida i contra la gent".

"La línia de la vergonya i de les mentides", així és com la presidenta d'AlarMAT, Lucía Aguilar, va descriure l'obra que han intentat aturar sense èxit, en "una lluita de molts anys amb què han aconseguit desgastar-nos". Malgrat tot, va afirmar que "la lluita continua" i que "quan esgotem totes les vies aquí, seguirem a Europa".

Aguilar va recordar que la infraestructura es va proposar quan el tripartit governava la Generalitat, però CiU va rebre les seves crítiques més dures perquè quan era a l'oposició va prometre que "soterrar-la seria prioritari, que no ens preocupéssim, que ho aturarien, però no va ser així". I va afegir: "Quan governava el tripartit, era problema de la Generalitat i quan ells van governar, el problema era de Madrid".

La presidenta d'AlarMAT va denunciar que "no han complert amb el que es van comprometre: que no hi hauria pobles a menys de 500 metres, ni cases a menys de 100". Can Planelles, el mas al costat del qual van comparèixer ahir, demostra que la realitat és una altra, perquè pocs metres darrere seu s'aixeca una torre de la MAT.

Dintre del paquet de "mentides", Aguilar també hi va situar els arguments utilitzats per defensar-ne la necessitat. "Ens deien que necessitàvem connexions a l'exterior, però ja en teníem", va explicar, abans de dir que la seva única raó és "que l'Estat tingui beneficis". Tot seguit, va remarcar que "també era mentida que la línia fos necessària per al TAV o per evitar col·lapses en cas de nevades", un fet que ha quedat en evidència perquè "tot està funcionant".

"Hipoteca energètica"

Per la seva banda, Quim Arrufat va alertar que la MAT "és una hipoteca energètica que apunta cap a un model que ens fa menys lliures, menys sobirans i més dependents de l'Estat espanyol i dels interessos de les multinacionals". El diputat de la CUP també va incidir en "les mentides" del tripartit i de CiU que han "envoltat el projecte", a més d'acusar-los d'haver passat "per sobre de la gent, de l'oposició popular".

En la seva opinió, la inauguració d'ahir "és la culminació d'un model que no apunta en absolut a un respecte més gran al medi ambient, ni a més sostenibilitat en la producció i la distribució energètica, sinó ben al contrari". Arrufat va criticar que la MAT "ha costat 700 milions d'euros, la major part dels quals en ajudes d'Europa, molt més preocupada per garantir macroinfraestructures de distribució energètica que no pas la dignitat social i democràtica de la seva població". Per aquest motiu, va afirmar que inaugurant-la "fem un gran pas enrere".