El president de la Generalitat Artur Mas es va mostrar interessat a participar de la cimera bilateral entre Espanya i França aprofitant l'estrena de la nova interconnexió elèctrica entre Espanya i França. Segons fonts de Moncloa, va arribar a demanar participar a Montesquieu i posteriorment en la reunió entre els dos caps d'Estat, Mariano Rajoy i Manuel Valls.

Segons fonts del Govern espanyol, Artur Mas va dir primer per escrit que no assistiria i delegava la representació en els consellers Felip Puig i Santi Vila. Després hauria canviat d'opinió i va demanar anar a l'estrena dela MAT. Donat que el Govern espanyol considerava que no procedia, després va demanar participar en la reunió bilateral Rajoy-Valls a Peralada, prèvia a l'esmorzar. Des de La Moncloa es va assegurar que se li va dir que no, perquè era una ?reunió sobre temes bilaterals i europeus com Grècia i el gihadisme, i les interconnexions pendents per País Basc i l'Aragó. També estava previst preparar la cimera del 4 de març de La Moncloa amb el president francès François Hollande, el primer ministre de Portugal, Passos-Coelho, president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Segons les mateixes fonts, Mas no va voler esperar a Peralada i rebre el president del Govern i el primer ministre de França sinó unir-se al dinar. Tanmateix, Rajoy hauria volgut que assegués a la taula presidencial al costat seu i de Manuel Valls.

Des de la Presidència de la Generalitat, van negar aquesta possibilitat donat que Mas ja havia anunciat en diversos actes que no podia assistir a l'estrena de la MAT per una qüestió d'agenda. Segons Presidència, hauria estat convidat a tots els actes però només va ser a temps d'arribar al dinar perquè com a president de la Generalitat va assistir a l'acte del centenari del naixement de les primeres biblioteques públiques.

Rajoy i el primer ministre francès, Manuel Valls, van arribar al castell de Peralada després de presidir l'acte inaugural de la nova línia. Mas va arribar més tard quan la reunió de treball ja havia començat, per la qual cosa no hi va haver una salutació en aquest moment amb el cap de l'Executiu ni se'ls va poder veure passejant pels jardins. Mas va ser rebut per la delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna.

La primera imatge de televisió que es va difondre de tots dos va ser el moment en què Llanos de Luna i Mas arribaven a la taula central del dinar i el gest de Rajoy a Mas indicant-li que, tal com estava previst en el protocol, s'assegués a la seva dreta.

Després de seure, Rajoy va departir un moment amb Valls, assegut a la seva esquerra, i després va iniciar una conversa amb Artur Mas en la qual tots dos es van mostrar somrients i en la qual el president de la Generalitat assentia a alguna de les consideracions que li feia Rajoy.

L'última vegada que es van ?reunir Rajoy i Mas va ser el 30 de juliol a La Moncloa i la trobada d'ahir és la primera després de la celebració del 9-N. Fonts del Govern es van limitar a assenyalar que la trobada va transcórrer "amb educació i bones formes".