El sindicat Metges de Catalunya demana al Departament de Salut els concursos per a la gestió de les àrees bàsiques de salut que es faran aquest 2015 -entre les quals hi ha l'ABS de Palafrugell, Peralada, la Cerdanya i Ribes de Freser/Campdevànol- excloguin "de forma explícita" la participació d'empreses privades amb ànim de lucre.

A través d'un comunicat, el sindicat considera que en les condicions de les licitacions d'aquests centres no n'hi ha prou amb què les empreses licitadores demostrin solvència tècnica en la prestació de serveis d'atenció primària, ja que és un "obstacle fàcilment salvable per mitjà de la creació d'una unió temporal d'empreses". Per això consideren que les clàusules han d'exigir que l'assignació de recursos públics "no es desviï cap part per al benefici comercial de les entitats gestores".

Com va avançar Diari de Girona aquest dimecres, a través d'una resposta parlamentària signada el 29 de desembre, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va anunciar que el seu departament traurà a concurs més de vint ABS d'arreu de Catalunya, ja que finalitzen els seus respectius contractes de gestió. Entre elles n'hi ha quatre de gironines que comprenen fins a vuit CAP, amb els seus respectius consultoris locals.

Segons va explicar Ruiz, el plec de condicions d'aquests concursos limitaran la participació a les empreses amb experiència reconeguda en la gestió de l'atenció primària, seguint una de les peticions de la moció 159/X aprovada pel Parlament el 27 de novembre, però no exclourà les empreses privades amb ànim de lucre que, com va passar amb la multinacional de serveis generals EULEN en el procés d'adjudicació de l'ABS de l'Escala, podran optar a gestionar dispositius públics d'atenció primària.

A través del comunicat, el sindicat mèdic recorda al departament que la moció també demanava que Salut eviti la convocatòria de concursos per a la gestió de les ABS en què venç el període de concessió. En el seu lloc, el Parlament insta el Govern a elaborar un informe per estudiar les alternatives a la licitació, aplicant els conceptes de "mitjà propi", "assimilat" o entitats de base municipalista per a centres de titularitat pública i impulsant els canvis legislatius i normatius que siguin necessaris.

El sindicat mèdic insta el conseller a respectar i complir tots els punts de la moció parlamentària sobre l'atenció primària de salut i a garantir que, en cas que s'iniciï un procés d'adjudicació, les empreses amb ànim de lucre "no hi tindran cabuda".