Milers de persones es van aplegar ahir al matí als carrers del centre de Lloret de Mar per veure i participar en els actes de celebració de l'Any Nou Xinès, enguany l'Any de la Cabra (o ovella) de fusta.

Els actes van començar a les 11 del matí amb una cercavila multitudinària d'animals mitològics xinesos de gran format en què van participar unes 300 persones. La meitat d'elles eren xinesos que lluïen vestuaris tradicionals i desfilaven al ritme dels instruments de percussió, i l'altra meitat estava formada per un conjunt de batucada local i els gegants i capgrossos del municipi que es van voler unir a l'acte per apropar els gegants a tota la societat, així com per donar a conèixer la cultura catalana al costat de la xinesa.

La cercavila va acabar a la plaça Pere Torrent, on va tenir lloc un gran final de festa en un escenari on es van realitzar representacions tradicionals xineses.

Al llarg del dia es van dur a terme també altres actes de forma paral·lela. A les 11.30 hores començava una marató de tai-txi fins a les 14 hores. Aproximadament 170 persones d'edats ben diverses es van apropar a la plaça de la Vila, alguns per provar i d'altres ja coneixedors d'aquesta art marcial basada en moviments lents i fluids molt beneficiosa per a la salut, també considerada una tècnica de meditació.

El mercat d'artesania instal·lat al passeig Jacint Verdaguer, en col·laboració amb la Unió d'Associacions Xineses d'Espanya, va ser també un gran reclam per al públic que va poder observar, conèixer i, si ho volien comprar, productes artesanals i aliments de la cultura xinesa.

A la tarda va continuar l'activitat amb l'organització d'una trobada de networking entre empresaris i inversors locals i xinesos per compartir experiències.

La jornada va acabar amb un sopar benèfic al Gran Casino Costa Brava, amb més de 680 persones inscrites, entre les quals hi havia autoritats i empresaris d'ambdós destins.

Al sopar hi va assistir el cònsol general xinès, el director general d'immigració, Xavier Bosch, el secretari d'Empresa i Ocupació, Xavier Gilbert i l'alcalde de Lloret, Romà Codina, entre altres autoritats.

Projecció internacional

L'Any Nou Xinès o la Festa de la Primavera és una de les celebracions més importants de la cultura xinesa. Per primera vegada, una localitat que no és Barcelona va celebrar aquest esdeveniment cultural.

L'acte va propiciar la signatura d'un acord entre l'Ajuntament de Lloret de Mar i l'Agència Estatal Xinesa per promoure la destinació entre el turisme xinès. El vincle pretén convertir Lloret en el pol d'atracció turística dels visitants asiàtics, però alhora promoure les destinacions properes com la Costa Brava o Barcelona.

A més, el president de la Unió d'Associacions Xineses d'Espanya, Lam Chuen Ping, va explicar que tant la premsa com les televisions xineses farien ressò de la festa de Lloret, un municipi que fins ara hi tenia poca presència.