Un equip del Centre d'Investigacions Ecològiques i Aplicacions Forestals (CREAF), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de la Universitat de Lleó han localitzat, per primera vegada a Europa, pugó groc de la canya de sucre a plantacions de cítrics de Girona i Tarragona. Aquest pugó, anomenat Sipho flava, és natiu d'Amèrica del Nord, tot i que ha aconseguit expandir-se pel centre i el sud del continent americà, on se'l coneix com a "pugó groc de la canya de sucre" i és una plaga en el cultiu d'aquesta planta, on actua com a vector de virus disminuint la seva producció.

El pugó de la canya de sucre s'alimenta de plantes de la família de les gramínies i els científics encara no s'atreveixen a avaluar fins a quin punt podria ser una amenaça per als extensos cultius europeus d'aquest tipus de plantes, com l'arròs o el blat de moro. Els pugons són uns insectes que solen viure a la part aèria dels vegetals, alimentant-se de la saba que flueix pel floema de les plantes, motiu pel qual moltes vegades es comporten com una plaga en cultius agrícoles.

L'investigador Carlos Hernández Castellano, estudiant del Màster en Ecologia Terrestre de la UAB i col·laborador del CREAF, i Nicolás Pérez Hidalgo, investigador de la Universitat de Lleó, han descobert aquesta nova espècie de pugó per al continent europeu, a cultius de Blanes (Selva) i de la Selva del Camp (Baix Camp).

Aquests investigadors consideren probable que l'espècie hagi arribat pel sud de la Península Ibèrica arran de l'expansió del cultiu de la canya de sucre al nord de l'Àfrica. "Aquest cultiu és pràcticament marginal al continent europeu, pel que no s'espera que el Sipho flava es converteixi en una plaga de la canya de sucre en aquesta zona", va augurar Hernández. Tot i això, l'investigador va alertar que "és un pugó que s'alimenta de diverses espècies de plantes d'una mateixa família, en aquest cas de les gramínies, i es desconeix fins a quin punt podria ser una amenaça per als cultius d'arròs o blat de moro". "Caldria generar un mapa de la distribució d'aquesta espècie a Europa i avaluar la seva potencialitat com a plaga, aplicant el principi de precaució", va recomanar Hernández.

Amenaça creixent

A més de la nova espècie per al continent europeu, els investigadors han descobert el primer cas de tota Euràsia i Nord d'Àfrica d'un tipus de pugó que s'alimenta d'una planta del gènere Hyparrhenia (també de la família de les gramínies). També han comprovat que el Sipho flava és atès per les formigues -comunament les formigues i els pugons estableixen relacions mutualistes, on les formi?gues ofereixen protecció a canvi de substàncies ensucrades que els pugons excreten.

Aquest descobriment, segons els investigadors, posa de manifest la creixent amenaça de les espècies invasores, un fenomen en auge causat per la globalització i que no només genera problemes agrícoles, sinó que és la segona causa de pèrdua de biodiversitat arreu del món, només darrere de la destrucció d'hàbitat. Encara que la troballa suposa un increment del coneixement de la diversitat d'aquest gènere de pugons -fins ara es coneixien deu espècies a Europa i només tres a la península Ibèrica-, els investigadors han alertat de l'amenaça d'aquesta espècie invasora.

El descobriment es va fer durant una campanya de mostreig per estudiar la xarxa tròfica dels insectes d'un cultiu orgànic de cítrics dins del Projecte Fauna Ibèrica, que pretén catalogar i conèixer la distribució de tota la diversitat animal de la Península per garantir la seva conservació.