La Generalitat està ultimant el pagament de les expropiacions pendents per les obres de millora de la carretera C-31 entre la Tallada d´Empordà i Torroella de Fluvià, set anys després que s´iniciés el procés. Segons van explicar ahir fonts del Departament de Territori, l´administració catalana ja ha pagat el 93% dels territoris afectats pels treballs, mentre que el 7% restant està pendents de tramitar però es farà en les properes setmanes. Territori xifra aquest 7% que queda per pagar en uns 100.000 euros.

El procés d´expropiació d´aquest tram de la C-31 entre el Baix i l´Alt Empordà es va iniciar el 2008 i per a dur a terme les obres, la Generalitat va expropiar més de 400 terrenys, bàsicament finques d´ús agrícola.

Els disset quilòmetres entre les dues comarques van entrar en servei la Setmana Santa del 2010, però durant anys, els veïns expropiats han denunciat retards en el pagament de les indemnitzacions. Talls de carretera, marxes lentes de tractors i una moció al Parlament són algunes de les mesures que han intentat els propietaris per reivindicar el deute pendent.

El sindicat agrari Unió de Pagesos va exposar ahir en una reunió a Reus amb el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, la situació dels propietaris agrícoles arran dels pagaments pendents per les expropiacions d´algunes carreteres catalanes, entre elles la C-31. Segons va explicar ahir el responsable de política territorial de la Comissió Permanent d´Unió de Pagesos, Josep Cuscó, el sindicat ha fet arribar al Síndic que té constància de 36 expedients impagats per aquest tram de la C-31, que, segons l´organització, suposen un import de 465.000 euros i que corresponen a terrenys de Viladamat, Torroella de Fluvià, la Tallada d´Empordà i Albons.

A més, explica Cuscó, el sindicat també porta vuit expedients més corresponents a terrenys del tram de C-31 entre Castell-Platja d´Aro i Palamós i que sumen uns 13.500 euros impagats més.

«No tenim constància que la Generalitat hagi fet cap moviment per abonar aquests terrenys, fa set anys que es passen la pilota d´un departament a l´altre», assegurava ahir el responsable de política territorial d´UP després de la trobada amb el Síndic de Greuges. En la reunió amb Ribó, Unió de Pagesos li va exposar la documentació dels casos d´expropiacions que, segons el sindicat, la Generalitat té pendent de pagament arreu del territori català i que xifra en gairebé 3,5 milions d´euros. Segons el sindicat, aquestes indemnitzacions pendents d´abonar es concentren en quatre grans projectes: a més de la C-31 a les comarques gironines, són la variant sud-C-13 de Lleida, la C-51 entre Valls i el Vendrell i la C-242 a les Borges del Camp.