El bosc de Can Ferriol de Quart ja no és el mateix. Des de fa un parell de mesos, una empresa tala una part dels arbres que hi ha a aquest bosc, que se situa just a tocar del local social i de la zona esportiva del municipi. Aquesta empresa, segons explica el director dels Serveis Territorials del Departament d'Agricultura a Girona, Vicenç Estanyol, està autoritzada a talar una extensió de més d'onze hectàrees en aquest terreny. Ara bé, el permís només és per talar pi; un requisit que no s'ha complert. El motiu és que l'empresa també ha talat prop de dues hectàrees d'alzines d'aquest bosc de Quart.

El Departament d'Agricultura va donar autorització, a principis de novembre, per talar 11,5 hectàrees de pi del bosc de Can Ferriol. Es tracta d'un terreny que és privat, malgrat que compta amb un camí que forma part dels itineraris senyalitzats del poble. L'empresa va començar els treballs de tala a mitjans de desembre i no va tardar gaire a incomplir el permís de la Generalitat. El fet és que, a mitjans de gener, els Agents Rurals van fer una inspecció i van detectar que l'empresa havia tallat dues hectàrees del bosc on hi havia alzines.

Això, evidentment, suposava excedir-se de l'autorització, perquè només s'havia donat permís per talar pi. El director d'Agricultura a Girona destaca que es va aixecar acta de l'incompliment i que posteriorment s'ha obert a l'empresa un expedient informatiu. De moment, Estanyol informa que s'ha requerit a l'empresa que faci una actuació a la part no autoritzada que va tallar. «S'ha de buscar la fórmula per restituir la situació anterior: bé sigui reposant arbrat o bé sigui plantant», afegeix Estanyol.

Malgrat tot, el director d'Agricultura a Girona justifica que l'empresa hagi continuat amb els treballs de tala perquè «es va fer un advertiment i es va deixar clar» que el permís només és per tallar pi. Estanyol també recorda que el bosc de Can Ferriol no compta amb cap figura de protecció de la Generalitat, tot i ser un espai que és concorregut pels veïns. Segons Estanyol, després de l'informe dels Agents Rurals, es va fer aturar a l'empresa els treballs de tala, fins que, una vegada analitzada la situació, es va considerar que es podien reprendre.

Ara el Departament d'Agricultura manté obert l'expedient informatiu i estudia el cas, que podria suposar la tramitació d'un expedient sancionador. Tot i això, Estanyol posa de manifest que el sol·licitant va demanar fer aquesta tala amb el compromís de replantar alzina. Així, subratlla que el pi és una espècie d'arbre propagadora del foc, mentre que l'alzina no.

A part d'haver tallat alzines, l'empresa també hauria incomplert un altre requisit que és garantir el pas als camins del bosc. Estanyol explica que si es tracta d'un camí «amb servitud de pas», no hauria d'estar obstruït per cap tronc o restes forestals (a la imatge que acompanya aquesta notícia es pot comprovar que no es garanteix el pas al camí que forma part d'un dels itineraris de Quart). Finalment, Estanyol admet que aquesta tala ha cridat l'atenció dels veïns, perquè el bosc de Can Ferriol és un espai concorregut i proper al poble.