El turisme rus podria caure aquesta temporada entre un 20% i un 30% a les comarques de Girona i a Catalunya, a causa sobretot de la crisi que viu aquell país i a la guerra d'Ucraïna i les consegüents sancions internacionals sobre Rússia. Així ho estima el principal operador rus de viatges, Natalie Tours, i per minimitzar aquest impacte ha organitzat un congrés a Lloret de Mar amb uns 200 responsables d'agències russes de viatges. L'objectiu és transmetre missatges de confiança perquè els russos continuïn veient Catalunya com una destinació amiga. "Els volem dir que els esperem amb els braços oberts", és un dels missatges que més es repeteix. Per adaptar-se als canvis del mercat rus, els hotelers estan ajustant preus, peòr mentrestant les administracions catalanes ja sondegen antigues repúbliques soviètiques per atraure el seu turisme.

Després de 22 anys de creixement en nombre de turistes russos a Catalunya, el 2014 va ser el primer que hi va haver una reculada, del 15%. La situació política al país, la devaluació del ruble -que fa que el cost de la vida a Rússia s'hagi triplicat respecte al 2014.

A banda d'aquests factors, també incideixen en el declivi d'aquest turisme algunes mesures que ha pres el govern rus, com el fet de prohibir a 4 milions de funcionaris de fer vacances fora del país. Tampoc ajuda el fet que durant el darrer trimestre del 2014 van fer fallida nou operadors turístics russos que havien gaudit de prestigi dins el país

Amb els braços oberts

La Generalitat va obrir oficina a Rússia el 1992 i des de llavors any a any ha aconseguit atraure cada cop més turistes, amb creixements mitjans al voltant del 25% i el 30%. Aquesta tendència, però, es va trencar l'any passat, quan la xifra de turistes russos que va arribar a Catalunya es va situar en els 830.569, un 15% menys que l'any anterior. Una dada que, tot i no confirmar-se amb xifres oficials, es perfila que podria ser molt pitjor aquest 2015.

Quasi dos centenars d'agents turístics s'han reunit a Lloret en el marc del XVIII Congrés de Natalie Tours, l'operador turístic líder a Rússia i que des de fa més de dues dècades envia visitants a Catalunya. En el marc d'aquest congrés, el missatge que tant administracions com hotelers i agents de viatges es repeteixen és que cal fer-los saber que a Catalunya es continua se'ls continua esperant "amb els braços oberts".

El director de l'Agència Catalana de Turisme a Rússia i Països de l'Est, Josep Maria Perramon, bon coneixedor dels hàbits del turista rus (fa més de 20 anys que viu al país), reconeix que hi ha una manca de confiança. "Les sancions de la UE a Rússia no paren i jo em trobo per primera vegada amb gent que ve a l'oficina i em diu que sembla que ja no els estimem", va lamentar ahir en roda de premsa.

Més facilitats a altres països

A més, Perramon va alertar que hi ha un altre factor que juga en contra de Catalunya: països com Turquia i Egipte que estan donant més facilitats a Rússia, com és el fet que els operadors turístics ?puguin fer les reserves dels paquets directament en rubles (per evitar que la fluctuació de la moneda afecti el preu) i, fins i tot, la possibilitat d'eliminar el visat per haver d'entrar al país.

Per això, un dels objectius del congrés és mostrar que Catalunya continua essent una "destinació amiga" i que se'ls posarà totes les facilitats perquè puguin continuar fent vacances, especialment a la Costa Brava i la Costa Daurada, les destinacions predilectes d'aquest mercat.

Josep Maria Perramón va insistir així mateix que els russos reaccionen davant els paquets de sancions "i pregunten si ja no se'ls vol aquí", d'aquí l'oportunitat del congrés.