Ustec·STEs s'ha refermat com a sindicat educatiu majoritari a les comarques de Girona i, fins i tot, ha augmentat la seva representació a la Junta de personal docent no universitari, ja que en les eleccions sindicals d'ahir va aconseguir 26 delegats -4 més dels que hi tenia-.

La baixa participació de mestres i professors en aquests comicis és l'altra dada rellevant de la jornada, ja que a Girona es va quedar en prop del 33,32% -lleugerament per sota de la mitjana a Catalunya-.

Als Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament a Girona li correponen 39 delegats sindicals. Les últimes eleccions es van celebrar el febrer de 2011 i gairebé 4.000 professors gironins van votar Ustec·STEs, mentre que ahir ho van fer 1.953 -amb el 99,37% dels vots escrutats-. Els últims quatre anys, aquest sindicat ha tingut 22 dels 39 representants de la Junta de personal docent no universitari de les comarques de Girona. Els 17 restants se'ls han repartit CCOO -amb 10 delegats-, Aspepc-SPS -amb 5- i la Federació de Treballadors de l'Ensenyament d'UGT (FETE-UGT) -amb 2 delegats-. Des d'ahir, CCOO en té 9, Aspepc-SPS 4 i FETE-UTG no va arribar al 5% de vots mínim per assolir un representant, de manera que ja no en té cap.

Ahir estaven cridats a votar 9.495 mestres i professors censats a les comarques gironines -per al que es van muntar 60 meses electorals repartides en diferents centres educatius-, però només ho van fer 3.064.

Al vespre, el portaveu d'Ustec·STEs a Girona, Xavier Díez, va mostra la satisfacció del sindicat pels resultats obtinguts tot i lamentar la poca participació, cosa que "indica que el professorat està desmobilitzat". En una primera valoració, Díez va considerar que "la gent que ha votat ens veu com el sindicat seu", pel que "els nostres posicionaments i la nostra estratègia hauran de seguir"; aquesta -va dir- ha estat "molt de proximitat als centres, escoltant més que parlant". Pel que fa al paper de la Junta territorial, que "no té un pes polític determinant, sí té, sobret un pes moral", va afirmar.

Per part del segon sindicat en representació a la Junta de personal, CCOO, David Pérez va remarcar que "ens ha fet molt mal l'abstenció i s'ha consolidat el vot en blanc"; als Serveis Territorials de Girona n'hi van haver 87, una xifra que suposa entre un 3 i un 5% del total. D'altra banda, Pérez va lamentar una irregularitat produïda a l'escola Empúries, de l'Escala, on ahir al matí no hi havia les butlletes de CCOO. Ensenyament hi va enviar un missatger urgent, però l'obertura de l amesa es va retardar.