Quinze ciutadans, alguns d'ells membres o simpatitzants del PSC, han formalitzat aquest dissabte la creació de la Plataforma Cívica Progressista per la Transparència. Un nou ens que actuarà com un consell de seguiment i de proposició de la candidatura de Sílvia Paneque, alcaldable socialista de Girona. L'acte ha comptat amb la participació del diputat socialista i exalcalde de Donosti, Odon Elorza, que actuarà com a col·laborador extern. Els membres ja han facilitat a Paneque un conjunt de tretze mesures per potenciar la transparència i la participació ciutadana com la limitació de mandats a dues legislatures. Ara treballen en un document complet que el lliuraran a la candidata socialista.

El nou ens està format per l'arqueòleg de la UdG, Lluís Palahí, l'Eli Riera, l'expert en processos de participació, Joan Quer, els exregidors socialistes a l'Ajuntament de Girona, Francesc Lloveras, Maria Àngels Cabarrocas, Joan Pallàs, l'exsubdelegat de l'Estat, Francesc Francisco-Busquets, Pep Quintanas i Àlex Sáez. També hi participen l'advocat Albert Pacheco, l'economista David Maldonado, el catedràtic de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la UdG, Ferran Camas, l'expert en processos de participació i professor del grau de Treball Social de la UdG, Quim Brugé, i els metges Jesús Marimón i Manuel Andrados.

L'alcaldable socialista a l'Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, s'ha reunit aquest matí amb els components del Consell per la Transparència, un nou ens que vetllarà perquè tots els càrrecs electes socialistes al consistori gironí compleixen un conjunt de tretze mesures. Mesures com la limitació de mandats a dues legislatures, el control del salari dels càrrecs públics i l'establiment d'una gradació de sentit comú austera segons les responsabilitats dins de l'equip o la convocatòria d'un Fòrum Cívic Obert de Debat sobre l'estat de la ciutat on els ciutadans podran debatre amb els polítics. També aposten per la confecció de llistes electorals de manera "transparent i participativa" obrint el procés d'elecció al conjunt de la ciutadania.

Una altra mesura és l'aplicació de tot un reguitzells de condicions de transparència perquè els ciutadans pugin conèixer - mitjançant les noves tecnologies i de manera ràpida- la gestió dels serveis públics per part dels polítics, l'agenda de l'alcalde, els projectes en funcionament o el percentatge del compliment del programa electoral. També aposten perquè les empreses público-privades rendeixin comptes als plens i volen arribar a un acord amb els altres partits per delegar en una persona de consens la presidència del ple municipal. D'aquesta manera, l'alcalde no seria l'encarregat de dirigir els plenaris.

Una altre de les mesures que volen aplicar es basa en incrementar el pes de la ciutadania en les decisions que afectin a la ciutat. "Es necessita una àrea de participació dotada dels recursos necessaris i dirigida amb voluntat política des de l'alcaldia", assenyalen en un comunicat que han difós. També volen sotmetre a debat públic les grans inversions i sotmetre el programa electoral a debat ciutadà, entre d'altres.

Durant la reunió, Paneque ja ha avançat que aplicarà al govern de la ciutat aquestes mesures per adaptar la dedicació política a les noves condicions de la societat. D'altra banda, la Plataforma Cívica Progressista per la Transparència ha iniciat els tràmits per elaborar un document complet que lliuraran a Paneque perquè ho adjunti al seu projecte.