Feia setmanes que s'anunciava l'eclipsi solar que aquest matí enfosquirà el cel gironí en un 64,1% durant dues hores i vint-i-un minuts. Tot i això seran moltes les persones que es quedaran sense poder observar-lo directament per la falta de material recomanat per aquest ús. Desbordat per l'expectació puntual i tardana que ha despertat aquest fenomen astronòmic entre la població, una part del sector òptic gironí va ser incapaç, aquesta última setmana, de poder satisfer la gran demanda d'ulleres homologades fetes a corre-cuita pels clients. "En teníem només 20 unitats i en un sol matí ja ens en van demanar més de dues-centes" assenyalava el propietari d'Òptica Fluvià d'Olot, Miquel Fluvià. "Les vam esgotar en només tres dies" assenyalava també una portaveu de Cottet Òptica de Girona. Una altra part del sector en canvi, ni tan sols va servir aquest material. "La veritat és que no hi vam pensar fins que va ser massa tard" remarcava la representant del local Multiòptiques Solà del carrer Santa Clara de Girona. Una situació que es va repetir a Optipunt de Figueres on el seu portaveu recomanava als clients que adquirissin vidres de soldar perquè "són igual d'eficients i més econòmics".

La falta de previsió però no va ser l'únic motiu pel qual algunes òptiques van optar per no vendre aquestes ulleres adaptades. "El Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC) no recomanava l'ús d'aquestes ulleres" explicava la representant d'Òptica Vayreda d'Olot. Segons el COOOC, l'eclipsi s'ha d'observar amb un vidre protector o amb un filtre homologat per la Comunitat Europea (CE) i amb un índex d'opacitat de 5 o més, ja que si no pot provocar danys irreversibles a la retina o fins i tot ceguera.

Afectació a les escoles

Un dels sectors més afectats per aquesta manca de material ha estat l'escolar, ja que l'horari de l'eclipsi -de les nou i dotze minuts fins a les onze i vint-i-sis minuts del matí- coincideix amb l'estona d'esbarjo dels més petits. Per això algunes escoles com la Marta Mata de Girona, la Salle de Santa Coloma de Farners o la Mas Clarà de la Bisbal de l'Empordà endarreriran l'hora del pati o es quedaran dins les aules. D'altres aprofitaran l'ocasió per fer activitats relacionades amb el fenomen astronòmic com la Bruguera de Girona, on faran connexions online per veure'l en directe o la Migdia de Girona i la Vedruna de Palamós, que comptaran amb un telescopi adaptat a través del qual els alumnes podran observar el que per molts serà el seu primer eclipsi.