La falguera Thelypteris palustris és una espècie en risc d'extinció. L'única població coneguda a tot Catalunya es troba a l'Estany de Banyoles. Per això, el Consorci de l'Estany i el SIGMA -en col·laboració amb la UdG i la Diputació- han estat més de dos anys treballant en un projecte per propagar aquesta planta, que viu en ambients lacustres.

Prèviament ha calgut fer una tasca de laboratori per comprovar que, fora del seu hàbitat, aquesta falguera completava tot el seu cicle vital. Un cop s'ha aconseguit, els tècnics han pogut plantar els nous exemplars a un altre indret de l'estany, on s'ha creat aquest nou nucli. La zona s'ha tancat amb una reixa per evitar que els porcs senglars destrueixin les plantes.

La Thelypteris palustris és una de les deu espècies de falguera amenaçades de les comarques gironines. És un tipus de planta que només viu en hàbitats lacustres i l'única plantació de tot Catalunya es troba al paratge de la font del Rector, a la riba esquerra de l'Estany de Banyoles.

Llarg procés de laboratori

El fet que sigui una espècie en risc d'extinció ha empès el Sigma i el Consorci de l'Estany a impulsar un projecte per crear un nou nucli al mateix estany i així afavorir la propagació de l'espècie.

Per fer-ho, ha calgut extreure material de la població existent i fer un llarg procés de laboratori (durant més de dos anys) per comprovar que la falguera podia completar tot el cicle vital fora del seu hàbitat natural.

El director del Sigma, Francesc Canalias, ha explicat que la falguera és una espècie que té un cicle biològic complex però, tot i així, han aconseguit reproduir la planta a partir de les seves pròpies espores. El fet que la planta hagi sobreviscut al laboratori i hagi completat tot el cicle fa que es pugui replantar a l'estany amb garanties de sobreviure. "Gràcies a la investigació sabem que la planta pot sobreviure perquè ho ha fet al laboratori, i hem de veure si ho fa igual al medi natural", indica Canalias.

A més, el Sigma va conservar espores d'aquesta espècie amenaçada per si, en un futur, el nucli original o aquest segon nucli desapareguessin i s'hagués de tornar a replantar aquesta falguera en un altre indret.

Propagació natural

El Consorci de l'Estany és el gestor d'aquest espai natural, que forma part de la Xarxa Natura 2000. El seu tècnic coordinador, Miquel Campos, explica que han escollit un espai situat a la zona de la punta de Cuaranya per plantar-hi els sis ?exem?plars que s'han aconseguit al laboratori. "És important protegir l'espai original on es troba la planta i buscar alternatives per reduir el risc que desaparegui", assenyala.

En alguns casos, es tracta de plantes ja seques però que han generat nous brots i també hi ha falgueres que es troben en un punt més prematur del cicle vital.

Tècnics dels dos organismes han estat els encarregats de trasplantar les falgueres i canviar-les dels testos on han crescut al laboratori novament a l'estany. Per fer-ho s'ha escollit una zona inundable, que és l'hàbitat natural per a aquest tipus d'espècies.

Per evitar que el senglar pugui malmetre les plantes, també s'ha aixecat un tancat per protegir-les. L'objectiu és, abans de l'estiu, fer un seguiment per comprovar si les plantes arrelen i es van reproduint. L'objectiu del projecte és que la falguera es vagi estenent de manera natural i que no calgui plantar cap nucli més.