Els gironins podran escollir el proper 24 de maig entre les 721 candidatures que s'han presentat en total, una xifra que es manté pràcticament idèntica a la d'ara fa quatre anys, quan se'n van registrar 716. Un cop més, Girona és la ciutat amb més llistes: en aquesta ocasió són 12, tres menys que l'any 2011. A continuació es troben Salt, Lloret de Mar i Santa Coloma de Farners, que comptaran amb deu opcions cadascuna. El tercer lloc és per a Roses, Sant Feliu de Guíxols, Blanes i Torroella de Montgrí, localitats que presentaran un ventall de nou opcions. A continuació ja es troben Palafrugell, Palamós, Sils i Santa Cristina d'Aro, amb vuit llistes cadascuna, mentre que Olot, la Bisbal, l'Escala i Caldes de Malavella en tenen set.

Després d'haver registrat més llistes que mai l'any 2011, a Girona s'han reduït aquest cop el nombre de candidatures, i "només" n'hi ha dotze. A banda de les opcions habituals (CiU, PSC, ICV-EUiA, PP, CUP, ERC-MES, Ciutadans, CUP...) es presenten també Solidaritat Catalana per la Independència, Escons en Blanc, Compromís amb Girona, el Partido Animalista contra el Maltrato Animal i UPyD. No s'ha presentat, finalment, Vox, malgrat que havia anunciat que ho faria.

Entre les localitat que compten amb deu candidatures destaca el cas de Santa Coloma de Farners, que en els últims comicis en va tenir set i que per tant en suma tres de noves. Això s'explica perquè MES (Moviment d'Esquerres, escissió del PSC) ha aconseguit fer llista i es presenta, mentre que hi ha un parell de grups independents que intentaran fer-se un lloc al consistori, com ara La Veu del Poble i Ara Podem Santa oloma de Farners. També han aconseguit fer-hi llista Plataforma per Catalunya i Ciutadans.

Lloret de Mar, per la seva banda, suma una nova llista i passa de nou a deu. En aquest cas, caldrà veure quin resultat obtenen formacions emergents a nivell català -CUP i Ciutadans- i noves propostes com Lloret Unida (liderada per l'atleta José Luis Blanco) i En Lloret sí, se puede.

A Salt també es presentaran deu candidatures, una més que en el 2011. En aquest cas, el poble haurà de decidir si dóna entrada a formacions que es van quedar fora l'any 2011, com la plataforma independent Gent per Salt, si revalida la confiança en Plataforma per Catalunya, que va obtenir tres regidors però que tots tres han abandonat el partit, i si dóna entrada a noves propostes com Canviem Salt-Entesa (ICV-EUiA-Podemos), el Partido Socialista del Trabajo o Ciutadans.

Roses manté la xifra de nou candidatures que ja va registrar l'any 2011, tot i que no són exactament les mateixes. En aquest cas, cal tenir especialment en compte que CDC i Unió presentaran llistes separades: els convergents aniran sota les sigles de CiU i els democristians han optat per la fórmula Unió Municipal de Catalunya. A més, la regidora no adscrita Paqui Guijarro (exPSC) ha impulsat un nou partit, Rosincs (associada a Iniciativa).

A Blanes, que també compta amb nou llistes, ha sorgit l'agrupació d'electors Batega per Blanes, mentre que Ciutadans i la CUP també lluitaran per entrar a l'Ajuntament. El Partit Democràtic de Blanes d'Anselm Ramos torna a presentar-se per intentar recuperar un lloc al consistori, mentre que la resta d'opcions són les "habituals".

Potser ha sorprès més el cas de Torroella de Montgrí. Tot i que només ERC i CiU tenen opcions reals de governar, hi ha un gran nombre de candidatures que aspiren a fer decantar la balança: COET, CUP, L'Estartit Som Tots, UPM i, per primera vegada, una lista associada al PSC que no és UPM: Gent per Torroella i l'Estartit. En aquest cas, a més, també s'haurà de votar per primer cop la presidència i la junta de l'Entitat Municipal Desentralitzada (EMD) de l'Estartit.

Sant Feliu de Guíxols també es troba dins el "club" de les nou candidatures. En aquest cas, un dels focus d'atenció serà MES, liderat per l'excap de files socialista Pere Albó, que es presenta en coalició amb Avancem. Caldrà veure si ells o el PSC guanyen el "pols" per l'electorat socialista. A més, ICV es presenta amb el nom de Guíxols des del Carrer-Entesa i hi ha noves opcions com Tots Units Ganxons i la CUP que intentaran fer-se un lloc, a banda dels habituals CiU, ERC i Tots per Sant Feliu.

Vuit a Sils i Santa Cristina

Finalment, Sils i Santa Cristina d'Aro destaquen dins del grup de municipis amb vuit llistes, ja que tots dos tenen menys de 6.000 habitants. En el cas de Santa Cristina, els regidors de CiU han format altres partits, mentre que a Sils el PSC de Sils s'ha dividit entre l'actual alcalde, que es presenta per MES, i una llista socialista.