L'experimentació científica realitzada i explicada per alumnat de Secundària va ocupar, ahir al matí, la cèntrica plaça Pompeu Fabra de Girona. Entre l'edifici de la Generalitat i la Casa de Cultura, es van muntar 125 taules a càrrec de 450 estudiants vestits amb samarreta taronja. Era la segona edició de la fira Ciència entre Tots, organitzada pel Servei Educatiu del Gironès.

La varietat de les demostracions científiques preparades pels instituts va permetre fer una idea de la formació que realitzen els joves de Secundària. Per exemple, alumnes de primer curs de Batxillerat de l'institut Frederic Martí Carreras, de Palafrugell, s'esforçaven a demostrar que "la ciència és divertida"; joves del mateix nivell educatiu del Vescomtat de Cabrera, d'Hostalric, experimentaven amb la caiguda dels cossos; o els del Narcís Xifra, de Girona, ensenyaven als vianants que s'aturaven a la seva parada quina és la força de l'alcohol. Alumnes d'altres cursos de Batxillerat, com els de l'institut de Llagostera, van proposar un joc a partir de la taula periòdica.

Pel que fa a l'Educació Secundària Obligatòria (ESO), l'alumnat de primer va tractar temes prou diferents com la polaritat dins d'una sal de calci, en el cas de l'institut Montsoriu d'Arbúcies; o la pressió, pel que fa al de Sant Gregori. A tercer d'ESO, estudiants del Jaume Vicens Vives, de Girona, van generar electricitat; mentre que a l'estand de l'institut de Celrà van fer "petites investigacions". I en representació de quart d'ESO, els de la Salle de Cassà de la Selva van centrar la seva activitat en explicar la ciència a través de la història. Centres com l'institut de Sant Feliu de Guíxols van agrupar l'alumnat de quart d'ESO, primer i segon de Batxillerat per organitzar experiències conjuntes.

Ells i la resta de companys que van participar a la fira, en la qual també s'hi va implicar la UdG i que es va complementar amb propostes lúdiques, van comptar amb el suport de 172 professors.