L'allau de demandes per acomiadaments ha sobresaturat els tres jutjats socials de Girona. Entre tots acumulen quasi 3.000 casos pendents de resoldre, molts dels quals porten més d'un any esperant judici. El president de l'Audiència, Fernando Lacaba, admet que la situació és "alarmant", perquè darrere dels casos s'hi troben persones que no tenen feina, i reclama mesures per frenar la situació. Per esponjar els de Girona, Lacaba proposa traslladar a la ciutat el jutjat social de Figueres (que té molta menys càrrega). A més, fa una crida als advocats perquè intentin arribar a acords amb les empreses i així evitar que aquells qui han anat al carrer no tinguin cap més sortida que recórrer als jutjats.

Al costat de les dades econòmiques, l'estadística judicial també és un bon termòmetre per mesurar l'abast de la crisi. I a la demarcació, un dels òrgans que en reflecteix més els estralls són els tres jutjats socials de Girona. Entre tots, van tancar el 2014 arrossegant fins a 2.993 casos pendents de resoldre, gairebé el triple dels que hi van entrar durant tot l'any (1.003).

Segons explica el president de l'Audiència de Girona, l'allau de demandes interposades per treballadors que han perdut la feina els ha col·lapsat. De fet, Fernando Lacaba calcula que, de cada deu casos que entren, vuit són per aquest motiu. És a dir, treballadors que porten l'empresa que els ha acomiadat als jutjats perquè estan en desacord amb les indemnitzacions que els donen.

"La sobrecàrrega que suporten els tres jutjats socials de Girona ha arribat a ser alarmant", admet el president de l'Audiència. De tots tres, el qui té més assumptes en tràmit (i per tant, pendents de resolució) és el Social Número 1, que n'acumula fins a 1.141. Però la situació no millora gaire en els altres dos (que en tenen, respectivament, 997 i 855).

Molts d'aquests casos, a més, porten més d'un any esperant arribar a judici o bé que se'n dicti sentència. Per això, Fernando Lacaba alerta que la situació és "greu" i que li "preocupa".

A més, el magistrat recorda que no s'ha d'oblidar que al darrere de les estadístiques hi ha realitats: la que viuen tots aquells qui han perdut la feina. "En aquests casos el perjudici és gran, perquè són gent que cobra de l'atur i que poden haver d'esperar fins a un any i mig abans el jutjat no pugui resoldre el seu cas", subratlla.

De Figueres cap a Girona

El col·lapse que viuen els tres jutjats socials de Girona contrasta, però, amb la situació del de Figueres (l'altre que existeix a la demarcació). Aquí, fins i tot s'està per sota del què marquen els mòduls. L'any passat hi van entrar 532 casos (el 2013 en van ser 673). I si es miren els assumptes pendents de resolució, la diferència amb Girona és abismal. El 2014 es va tancar amb 117 casos en tràmit (i el 2013, van ser-ne 179).

Per això, Fernando Lacaba reclama que la càrrega entre uns i l'altre sigui més equitativa. I per això, proposa traslladar a Girona el Jutjat Social de Figueres (que passaria a ser el quart de la ciutat). "Per què els tres socials de Girona han d'acumular tants casos pendents quan podríem tenir-ne un més?", es pregunta el president de l'Audiència de Girona.

La proposta de Lacaba, però, topa amb l'oposició d'altres operadors jurídics (com els advocats o graduats socials). "Estem davant d'una situació que no es pot mantenir; si hi ha un jutjat a mig rendiment, hem de superar les idees romàntiques de separació entre Girona i Figueres i buscar solucions pràctiques", assegura el president de l'Audiència de Girona.

En paral·lel, Lacaba també fa una crida a als advocats immersos en processos d'acomiadament perquè intentin arribar a acords amb les empreses. D'aquesta manera, diu, s'evitaria anar a judici i això ajudaria a esponjar la sobrecàrrega que suporten els socials.

Pagar menys pensions

La memòria judicial també reflecteix les conseqüències que la crisi econòmica provoca en altres òrgans. Per exemple, el jutjat de Girona especialitzat en temes de família, on d'un any per l'altre l'entrada d'assumptes hi ha augmentat en un 34,5% (passant dels 588 del 2013 als 791 de l'any passat).

Segons Fernando Lacaba, aquest increment es deu, sobretot, a aquells qui han demanat modificar a la baixa les pensions que paguen als seus fills o a les seves exparelles. "La crisi també s'ha notat aquí; hi ha moltes persones que han perdut la feina o bé els han abaixat el sou, i això ha provocat una allau de demandes de modificació de mesures econòmiques molt important en aquest jutjat", subratlla el president de l'Audiència de Girona.

Fernando Lacaba diu que, com ja ha passat amb els socials, aquest jutjat també està "col·lapsat". I per això demana que se'n creï un segon. "Insisteixo en què cal un jutjat de família número 2 a Girona", diu el president de l'Audiència.

A més d'això, les demandes per demanar la nul·litat de clàusules abusives i les relacionades per l'actuació dels bancs amb les hipoteques també han incrementat càrrega a altres organismes judicials. Per una banda, aquest és el cas del Mercantil, on també hi van a parar els concursos de creditors (antigues suspensions de pagaments) i les liquidacions d'empreses.

I per l'altra, això també s'ha notat a l'Audiència de Girona. En concret, a les dues seccions civils, on durant l'any passat hi van entrar 1.580 assumptes (el 2013, havien estat 1.309). Segons explica Lacaba, les raons d'aquest augment s'han de buscar, un cop més, en les conseqüències de la crisi. "La majoria són per demandes de clàusules abusives i préstecs hipotecaris", conclou el president de l'Audiència de Girona.