La saturació judicial és endèmica a Girona. Ho torna a reflectir la memòria de l'Audiència Provincial, on les dades de l'any 2014 demostren que els sis jutjats penals de Girona tenen en tràmit 4.769 sentències executòries, que són les que obliguen els condemnats a entrar a presó, pagar les responsabilitats patrimonials, les indemnitzacions i multes o fer els treballs en benefici de la comunitat. Això només a Girona, perquè Figueres també compta amb dos jutjats penals, tot i que la càrrega de feina és inferior.

Aquest volum d'executòries pendents suposa que hi ha persones que fa mesos, fins i tot anys, que van ser condemnades en ferm però que encara no han començat a complir la pena imposada en sentència. Val a dir que el servei d'inspecció del Consell General del Poder Judicial s'ha adonat d'aquesta situació i ha proposat la creació de dos jutjats penals més a la ciutat per tal que absorbeixin la sobrecàrrega de feina de les sis sales unipersonals que hi ha a la ciutat, que també reben molts més assumptes dels que els correspondria: una mitjana de 500, quan el màxim haurien de ser 400.

El president de l'Audiència Provincial de Girona, Fernando Lacaba, reconeix la sobrecàrrega de feina que tenen els jutjats penals i afegeix també que l'alta mobilitat de jutges que es pateix també afecta perquè obliga a retardar molts assenyalaments.

En l'actualitat, les sales penals de Girona compten amb un jutge de reforç per tal d'aconseguir alleugerir la sobrecàrrega de feina. No obstant, es tracta d'una mesura que no resol el problema perquè aquest jutge ha d'utilitzar els mateixos secretaris judicials i funcionaris que ja treballen per als sis jutjats, en comptes de disposar d'un equip propi i que, per aquesta raó, encara se'ls acumula més feina. En definitiva, el jutge de reforç permet que se celebrin més judicis però això contribueix també a augmentar el volum d'execucions de sentències en tràmit.

Lacaba té clar que resulta imprescindible alleugerir el volum de feina de la jurisdicció penal -també la social, vegin peça inferior- per agilitzar l'administració de justícia, tant pel que fa a assenyalaments de vistes com execucions de sentència.

L'Audiència Provincial

Les seccions penals de l'Audiència Provincial -tercera i quarta- no pateixen aquesta problemàtica tan acusada de sobrecàrrega d'assumptes. Hi ajuda el fet que s'han anat incorporant magistrats de forma regular. Precisament, el titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de Girona, Juan Mora, serà ascendit a magistrat de l'Audiència i s'incorporarà a la secció tercera -que amb ell comptarà amb cinc membres-. No obstant, per raons internes d'operativitat haurà d'estar un temps treballant a la secció quarta, que compta amb quatre magistrats.