Una vintena de representants de la Marea Blanca, la plataforma de defensa de la sanitat pública, es va fer sentir ahir al migdia a la seu de la Generalitat a Girona. L'acció de protesta, que és la primera que el moviment realitza a Girona, va ser el preludi de la concentració que s'ha convocat per aquest migdia a Barcelona.

Amb bates blanques, samarretes reivindicatives i rètols amb la cara del conseller de Salut, Boi Ruiz, i missatges contra la privatització sanitària, diversos membres de la plataforma van entrar ahir a les dotze del migdia a l'edifci de la plaça Pompeu Fabra per fer arribar la seva protesta al director dels serveis territorials de Salut, Josep Trias. Les proclames van ser aplaudides per alguns dels ciutadans que realitzaven gestions a la Delegació de Govern.

Després de llançar crits contra l'augment de les llistes d'espera i a favor de la sanitat pública i de qualitat, els manifestants van llegir un manifest per demanar que no surtin a concurs les cinc àrees bàsiques de salut (ABS) de Girona que està previst que es licitin aquest any -l'Escala, Palafrugell, Peralada, Cerdanya i Ribes de Fresser/Campdevànol- i reclamar que als hospitals públics no es faci activitat privada, posant com a exemple el Clínic Costa Brava, la branca privada de l'hospital de Palamós. El manifest també exigeix que es revisi el projecte d'unificació dels hospitals Josep Trueta de Girona i el Santa Caterina de Salt, "revertint les privatitzacions que està comportant", així com la contractació d'activitat a la Clínica Girona. A més, el text de la plataforma, que rep suport de sindicats com Catac, el col·lectiu de Iaioflautes i partits com ICV, Podem o Equo, reclamava l'accés als nous tractaments per a l'hepatitis C a tots els malalts afectats i demanava la reprovació i destitució del conseller Boi Ruiz "pel mal que està fent a la salut de les persones i a la sobirania de Catalunya".

Entre els arguments esgrimits per demanar canvis a la conselleria, la Marea blanca defensa que el Govern català "desobeeix els acords aprovats pel Parlament i les reivindicacions de la ciutadania, mentre continua ocultant els casos de corrupció". El projecte Visc+, que cedeix les dades dels pacients a privats o el Consorci Sanitari de Lleida són alguns dels seus mo?tius de protesta.

Després de llegir el manifest, tres representats de la Marea Blanca es van trobar amb el delegat de Salut en una reunió a porta tancada. Li van exposar les seves queixes i el doctor Trias els va informar de la posició del Departament de Salut sobre les diferents qüestions tractades al manifest.