El Parlament de Catalunya haurà de debatre la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a una nova llei d'educació, ja que la campanya de recollida de signatures s'ha tancat amb més de 60.000. Amb 50.000, hauria estat suficient i els promotors de la iniciativa encara tenien dues setmanes per recollir firmes.

Des de l'octubre, més de 150 entitats s'han adherit a la ILP, entre les quals hi ha 90 associacions de mares i pares d'alumnes. La resta es reparteixen entre centres educatius, sindicats i col·lectius representants de docents -com ara Ustec·STEs, COS, IAC, Assemblea de Docents com co.bas-, associacions estudiantils -entre les quals hi ha SEPC, Sindicat d'Estudiants o AEP- i alguns partits polítics -com la CUP, EUiA, Procés Constituent, Barcelona en comú, Podem Catalunya, SI o algunes seccons d'ERC i ICV.

Per tal de difondre el contingut de la ILP per a un nou sistema educatiu que englobi tots els nivells educatius, des de l'escola bressol fins a la universitat, els promotors de la petició han organitzat prop de 120 actes informatius i xerrades arreu de Catalunya. A Girona, la ILP es va presentar a finals de l'any passat en un acte a la Facultat de Lletres de la UdG.

Tots els nivells i gratuït

Tot i que les signatures es van començar a recollir a l'octubre, el procés en favor de la ILP va arrencar al juny de 2014. La proposta se sustenta en la defensa d'una xarxa pública única i gratuïta, que vagi de les llars d'infants a la universitat i que, de manera progressiva, redueixi l'actual sistema de concerts educatius -és a dir, que vagi suprimint l'escola privada subvencionada.

La iniciativa també vol que el 6% del Producte Interior Brut (PIB) es destini a l'educació pública, que el català sigui la llengua vehicular de l'educació i que els centres educatius es gestionin de manera democràtica des dels claustres i la comunitat educativa.