El programa Nen@s en moviment, que aborda l'obesitat infantil als centres d'atenció primària, s'estendrà a catorze municipis gironins més aquest any. Els bons resultats obtinguts a l'Equip d'Atenció Primària (EAP) de Figueres i al CAP de Llagostera, on va començar, han motivat l'expansió d'aquesta iniciativa, que promou canvis en l'estil de vida, els hàbits alimentaris i en l'autoestima dels infants amb sobrepès.

Desenvolupat de forma conjunta per l'Institut Català de la Salut a Girona (ICS) i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), el programa va dirigit a alumnes de tercer, quart i cinquè d'educació primària amb sobrepès i obesitat i pretén ajudar-los a adquirir els conceptes bàsics d'alimentació saludable, incrementar el temps que dediquen a l'activitat física per normalitzar el seu índex de massa corporal i a mantenir o augmentar la seva autoestima.

I és que el 27% de la població d'entre 9 i 11 anys a Catalunya pateix sobrepès i obesitat, un problema que repercuteix en la qualitat de vida del menor. L'excés de pes tendeix a perpetuar-se un cop és adult, i això comporta un factor de risc de malalties associades. Per aquest motiu, les estratègies d'intervenció inclouen un abordatge de la conducta i els hàbits dels infants, així com del seu entorn familiar, que implica canvis nutricionals, emocionals i d'estil de vida.

Durant les darreres setmanes s'ha fet la formació específica als professionals de pediatria i d'infermeria dels equips que dinamitzaran els nous grups, que són els equips d'atenció primària de Santa Clara i Taialà de Girona, i els de Banyoles, Salt, Arbúcies i Sant Hilari Sacalm, Santa Coloma de Farners, Sils, Vidreres i Maçanet de la Selva, Tordera, Blanes, Canet de Mar, Roses i Llançà.

Quan s'iniciïn els grups de treball hi haurà un centenar d'infants i les seves famílies seguint aquest programa, que implica els pares, professors, monitors de lleure i professionals de la salut en l'abordatge de l'obesitat infantil. El programa s'aproxima a l'espai natural de la criatura, el de la seva vida quotidiana, per ajudar-lo a triar les opcions més sanes tenint com a eixos principals l'alimentació, l'exercici físic i les emocions.

En les diverses sessions del programa es du a terme una teràpia en grup on escolars i pares, paral·lelament, treballen amb temes relacionats amb la salut com ara l'alimentació saludable, la publicitat enganyosa, l'autocontrol o la imatge corporal. També hi tenen cabuda qüestions com la comunicació, la resolució de conflictes, l'autoestima, la relaxació i l'activitat física, amb l'objectiu que puguin expressar les seves emocions en relació amb el tema del sobrepès, l'obesitat i les seves conseqüències. El programa dura onze setmanes amb sessions setmanals d'una hora i mitja.

A Nen@s en moviment, hi participen les entitats proveïdores de serveis de salut del territori, l'ICS i l'IAS, i en el desplegament del projecte s'ha treballat conjuntament amb Dipsalut i els ajuntaments i els centres educatius de cada localitat.