11 de maig de 2015
11.05.2015

Queixes per haver de pagar per dormir en butaques reclinables als hospitals

Els seients són gratuïts durant el dia per als pacients i els acompanyants han de pagar 5€/nit si els volen reclinar

11.05.2015 | 00:00
L'Hospital Comarcal de la Selva, a Blanes, disposa de butaques reclinables de pagament.

Les butaques reclinables de pagament que han instal·lat diversos hospitals concertats de Catalunya -Blanes, Campdevànol, Granollers, Vic, Sant Celoni, la Seu d'Urgell, Berga i Sant Pere de Ribes- estan aixecant cada cop més crítiques. Es tracta de seients en els quals els acompanyants dels pacients han de pagar 5 euros per nit si els volen poder reclinar com si fossin una llitera.

Haver de pagar per reclinar aquestes butaques, que comercialitza l'empresa Decam de Sant Feliu de Guíxols, ha motivat les queixes d'alguns acompanyants d'aquests hospitals, que veuen aquest nou servei com discriminatori cap a les persones que no poden pagar-ho.

La directora d'Economia i Serveis de l'Hospital de Granollers, Carme Padullés, ha reconegut que han rebut 17 queixes d'acompanyants per haver de pagar per reclinar la butaca, encara que assenyala que són moltes més les peticions per fer ús d'aquest servei, i subratlla que el nombre de queixes per aquest motiu és "ínfim" comparat amb les que rep per les llistes d'espera.

Padullés explica que van decidir instal·lar aquestes butaques, que només es poden reclinar si s'introdueix una targeta previ pagament de 5 euros per nit, perquè això els ha permès anar canviant les butaques velles, que no eren reclinables, sense cap cost.

És l'empresa subministradora, Decam, la que cobra els cinc euros per nit dels usuaris (hi ha un abonament de cinc nits per 20 euros), tal com passa amb altres empreses en els serveis de vending o de televisió, que també són de pagament. Decam també s'encarrega del manteniment de les butaques.

La relacions públiques de Decam, Pilar Morató, assegura que no entén les queixes dels usuaris, perquè les antigues butaques eren molt més incòmodes i velles i els hospitals han pogut renovar-les "sense cap cost per a ells".

"Hi ha persones a les quals no els importa gastar-se 20 euros per veure la televisió però no cinc per dormir còmodament", considera Morató, que subratlla que les butaques velles d'alguns hospitals "estan en estat paupèrrim i plenes de ferros".

"A més, aquestes butaques serveixen gratuïtament per als pacients durant el dia i milloren la seva confortabilitat", indica la responsable de l'empresa, que ven aquestes butaques a un preu aproximat de 1.000 euros, encara que cap hospital català les ha comprat i funcionen en règim de cessió i explotació per part de l'empresa.

Segons Morató, Decam sí ha venut butaques d'aquest tipus per a hospitals dels EUA. També assegura que en els casos en què realment una persona acompanyant no pugui pagar els cinc euros i sigui una persona gran "se li obre gratuïtament perquè pugui reclinar-se".

Per la seva banda, Padullés defensa que les butaques són també per a l'ús gratuït dels pacients, ja que les infermeres porten una targeta-mestra que els permet moure, reclinar o aixecar la butaca perquè durant el dia el pacient pugui estar més còmode.

Facilitar la feina

"A més, també facilita la tasca dels professionals d'infermeria que poden ajudar-se de la butaca, que porta rodes, per traslladar els malalts o per pujar-los al llit, ja que la butaca també s'eleva automàticament", afegeix la responsable econòmica de l'hospital de Granollers. Padullés explica que en el cas que un acompanyant no pugui o no desitgi pagar per dormir estirat en la butaca se li facilita una de normal que no és reclinable. "Tenim més peticions de butaques reclinables que queixes", assegura Padullés, que veu aquest servei com el de la cafeteria, el de vending o la televisió, "que són opcionals".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook