La Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC) va expressar el seu "malestar" amb el conseller de Salut, Boi Ruiz, perquè no ha complert la implantació del Model d'Atenció Al·lergològic, integrat en el Pla de Salut de Catalunya 2011-2015, i que va presentar ell mateix el 2012. A través d'un comunicat, la societat d'al·lergòlegs protesta, a més, per les retallades d'especialistes en al·lèrgies a la sanitat pública catalana i l'externalització del servei a les comarques gironines.

A Girona, segons la SCAIC, Salut ha eliminat un dels especialistes de l'ICS a l'Hospital Trueta i s'ha contractat una empresa privada a través d'hospital Santa Caterina de Salt perquè ofereixi aquest servei.

El juny passat, l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), va treure a concurs públic la contractació del Servei de Diagnòstic i Tractament de les Al·lèrgies per un import de licitació de 240.000 euros anuals que incloïa la dotació dels recursos humans i materials necessaris per a la prestació del servei durant dos anys. El concurs es va resoldre al gener amb l'adjudicació del servei a l'empresa Unitat Diagnòstic Al·lèrgia Medicamentosa SL (UDAM), que va començar a dur a terme la seva activitat al Santa Caterina el passat 13 d'abril.

Al comunicat, la societat "advoca per un servei sanitari exclusivament públic", però recorda que va acceptar, davant la falta de recursos, el model concertat ofert pel Departament de Salut per a Girona amb la condició que es mantinguessin dos al·lergòlegs en la sanitat pública a la zona. Actualment només en queda un".

"Per aquest motiu, i després de respectar un període raonable de temps per a la solució d'aquests assumptes, i havent contactat amb les autoritats sanitàries responsables per conèixer la situació", la SCAIC ha manifestat "el seu malestar per la falta de compliment i la no designació de recursos que permetin la implantació del Model d'Assistència Al·lergològica previst a tot el territori català".

Els al·lergòlegs denuncien "l'eliminació a Girona d'una plaça d'especialista en Al·lergologia a la Xarxa Pública, externalitzant l'atenció en una empresa privada argumentant, de manera incerta, que la decisió es va prendre per la falta d'especialistes que volguessin treballar en aquesta província".

"La realitat és que es va acomiadar un professional i es va obviar la llista de registrats a la borsa de treball", assegura la SCAIC, que exigeix "que els pacients catalans disposin de la mateixa qualitat assistencial del marc del Sistema Nacional de Salut".

Incompliment del pla

La societat d'al·lergòlegs recorda que el 2010 va ajudar el Departament de Salut a elaborar un Document Marc d'Atenció Al·lergològica a Catalunya per revisar i dissenyar l'assistència sanitària de pacients al·lèrgics, evitar l'infradiagnòstic, la falta de tractament de les comorbilitats, disminuir les derivacions i reduir el consum de recursos sanitaris.

El document explicitava que l'any 2013 s'implantaria el model territorialment i es crearia una Comissió de Seguiment formada per Salut i la SCAIC, i es van elaborar guies i protocols d'abordatge de la patologia al·lèrgica, uns criteris de derivació des d'Atenció Primària i un document de Cartera Bàsica de Serveis basat en els nivells de complexitat assistencials.

No obstant això, segons la SCAIC, "el 2015 es constata l'incompliment de la implantació del model i de les accions referides a la compra específica de Serveis d'Atenció Al·lergològica per part del CatSalut a la Xarxa Pública".

"En moltes zones, els metges d'Atenció Primària tenen dificultats per poder derivar pacients a l'al·lergòleg ja que aquesta figura no existeix com a tal o s'imposen filtres previs d'accés a través d'altres especialistes. A més, s'ha reduït en diferents llocs l'oferta d'al·lergòlegs a la Xarxa Pública", denuncia Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica.

A més també els al·lergòlegs també recorden que la recomanació de l'OMS és que hi hagi un al·lergòleg per cada 50.000 habitants.