La Unitat d'Atenció al Joc Patològic de l'Institut d'Assistència Sanitària ha detectat una tendència a l'alça en l'addicció al joc i a les apostes per internet. Tot i que el principal problema dels nous pacients que arriben a la unitat especialitzada de la Xarxa de Salut Mental continua sent l'addicció a les màquines escurabutxaques, la psicòloga clínica responsable de la unitat, Mercè Soms, assenyala un increment de les consultes vinculades al joc per internet, en general, i al mal ús de les noves tecnologies per part dels joves. Soms destaca que "les xifres no són significatives en números absoluts, però sí que és veritat que ens arriben cada vegada més demandes per part de familiars i professionals preocupats pels efectes de la publicitat de tot tipus de joc i apostes per internet i per l'addicció a tot el que envolta les noves tecnologies, especialment en el col·lectiu més jove".

Durant l'any passat, van arribar a la unitat 99 casos nous, dels quals un 21% eren joves amb una mitjana d'edat de 24,74 anys. D'aquests, un 63,16% són derivats per problemes d'addicció a les màquines escurabutxaques; un 26% per addicció al joc per internet amb diners, i un 10,53%, per addicció al joc per internet sense diners. Els motius de consulta per l'ús d'internet representen el 36,53%.

D'aquests 99 casos nous del 2014, el 91,11% van ser homes, amb problemes d'addicció a les màquines escurabutxaques en un 75,56%. L'11% és tractat per problemes d'apostes i joc per Internet amb diners, i el 3,33%, per l'addicció al joc a la xarxa sense diners. L'edat mitjana se situa en 41,52 anys, i un 46,67% són casats o viuen en parella.

Des de l'atenció primària

La Unitat d'Atenció al Joc Patològic i altres addiccions no tòxiques és un servei de caràcter ambulatori especialitzat en l'atenció de pacients amb problemes de joc patològic o altres addiccions conductuals no tòxiques. La unitat forma part de la Xarxa pública de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines i per rebre atenció especialitzada, els pacients poden demanar-la directament o bé arribar-hi derivats dels centres de salut mental, els centres d'atenció primària, els centres d'atenció a les drogodependències i també de l'Associació Gironina d'Ajuda al Ludòpata (AGAL).