L'endemà que la plataforma Aturem les prospeccions a la costa catalana fes públiques les noves al·legacions contra un projecte per buscar petroli i gas al Golf de Lleó, fins a 13 quilòmetres del Cap de Creus, ICV va demanar al Govern de la Generalitat que s'oposi a aquest tipus d'activitats. El Ministeri de Medi Ambient ha acceptat la reobertura d'un expedient que el gener de 2014 va arxivar per raons burocràtiques.

El diputat d'ICV-EUiA al Parlament Marc Vidal ahir va demanar al Govern català que informi a la ciutadania sobre la tramitació de permisos per fer estudis de prospeccions marines d'hidrocarburs davant de la costa. El diputat ecosocialista va demanar al conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, que "mostri el compromís que va donar al Parlament d'oposar-se a les prospeccions marines". Vidal també va avançar que presentaran preguntes per escrit perquè el govern expliqui les gestions que emprendrà davant de la petició de l'empresa Seabird per fer prospeccions d'hidrocarburs.

ICV-EUiA va recordar que, en els darrers anys, des del seu grup parlamentari s'han impulsat nombroses iniciatives al Parlament, al Congrés dels Diputats i al Parlament Europeu "per prohibir una pràctica que posa en risc els valors naturals, l'economia i el turisme de tot el litoral català". També va insistir a demanar que es faci una consulta sobre el model energètic i les prospeccions d'hidrocarburs.

Advertència dels riscos

ICV va criticar el sistema per a les prospeccions, amb canons d'aire comprimit que provoquen detonacions profundes, i en va denunciar l'"efecte molt negatiu en la fauna marina". Alhora, va qüestionar els riscos potencials de l'explotació d'hidrocarburs i dels vessaments, que afectarien els sectors turístic i pesquer de Catalunya.

El juny de 2014, Vidal va demanar, en una pregunta oral formulada a Felip Puig, "el compromís públic i explicit" del Govern contra les prospeccions marines davant del litoral gironí, una petició que el conseller va acceptar. Per a Vidal, "aquest model econòmic i energètic compromet la nostra economia associada a la pesca i al turisme" i va remarcar la pretensió del seu grup perquè "el govern deixi clar que no volem més agressions especulatives amb el territori per satisfer interessos privats".