Més de 80 persones en risc d'exclusió social es beneficiaran aquest any d'un programa que la Diputació de Girona i La Caixa van renovar ahir, després de nou anys de col·laboració. Aquest 2015, l'entitat bancària destinarà 450.000 euros per a la realització de projectes que protegeixin ecosistemes fràgils d'alt interès de conservació, per restaurar àrees naturals degradades pel foc, per conservar espècies de flora i fauna amenaçades, i per prevenir incendis forestals, entre d'altres, de les comarques de Girona.

En concret, es restauraran hàbitats de ribera en capçaleres de rius catalogats dins de la Xarxa Natura 2000, com ara la riera de la Llémena, el riu Ter o el Freser; preservar espècies de flora amenaçades dels Pirineus i catalogades per la Unió Europea; recuperar pastures; impulsar l'economia local d'alta muntanya, i eliminar les espècies invasores de flora i fauna, com ara el cranc americà o diversos peixos exòtics d'aigua dolça, els quals transformen el territori i en devaluen els valors ambientals, paisatgístics i agrícoles, entre altres efectes nocius.

Des del 2006, aquest programa de reinserció social i de millora de les àrees naturals s'ha concretat en un total de 128 actuacions i ha contribuït a la inserció laboral de més de 720 persones en risc d'exclusió. En aquests anys, La Caixa hi ha destinat 8 milions d'euros.