02 de juny de 2015
02.06.2015

Demanen 3.000 euros per estudiar les marmotes del Pirineu

El CREAF llança una campanya de micromecenatge per suplir la falta de fons per finançar les expedicions a la Cerdanya

03.06.2015 | 07:25
El grup del CREAF captura, marca i recaptura exemplars per fer-ne un seguiment d´un any a l´altre.

Un grup de recerca del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la Universitat Autònoma de Barcelona ha llançat una campanya de micromecenatge per captar els 3.000 euros que li fan falta per continuar estudiant les marmotes que viuen al Pirineu a canvi d'apadrinar animals o acompanyar els científics a les expedicions per la Cerdanya. Des de fa set anys, el CREAF estudia les famílies de marmotes del Pirineu i gràcies a això n'han publicat articles científics sobre com el canvi climàtic està afectant els ecosistemes alpins i com es relacionen els éssers viu en aquest entorn.

El problema, explica el centre, és que els programes de finançament de la recerca tan a llarg termini d'aquestes expedicions i s'han quedat sense fons per aquest any.

Per suplir la falta d'ajuts, el grup d'investigadors de Bernat Claramunt, investigador del CREAF i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona ha creat un projecte a Verkami titulat "Marmotes, per estudiar el futur del Pirineu" seguint el dia a dia de les marmotes i la seva relació amb els companys que habiten els prats alpins de la Cerdanya. L'objectiu és recaptar 3.000 euros que es destinaran bàsicament a cobrir les despeses de personal, material, desplaçament i manutenció durant el treball de camp, que comença al juny.

Entre les recompenses que s'ofereixen n'hi ha que tenen una forta implicació amb el projecte i amb els seus protagonistes. Per exemple, els mecenes que aportin 40 o 50 euros podran apadrinar una marmota o una família sencera, posar-li nom i rebre informació de la seva evolució. A més, els que n'aportin 75 o 100 seran també padrins però, a més, gaudiran d'un itinerari guiat de biodiversitat per veure de prop les famílies de marmotes. Per últim, els mecenes amb més ànim de col·laborar (entre 150 i 200 euros), podran passar un dia envoltats de marmotes ajudant el grup de recerca amb la captura-marcatge i recaptura de marmotes.

Les marmotes es troben als prats alpins i subalpins de pràcticament tot el Pirineu català. Les famílies estan compostes pel mascle i la femella dominant, subadults de fins a 3 anys, i els petitons que han nascut l'any en curs. No tenen depredadors i no han de competir amb gaires animals més per aconseguir el seu menjar preferit, ja que són una espècie herbívora i, als prats alpins, sembla que, per ara, hi ha menjar per a tothom (isards, vaques, cavalls, marmotes, etc), explica el CREAF.

Per estudiar-les, el grup del CREAF segueix una metodologia anomenada captura-marcatge-recaptura. Aquesta metodologia consisteix a provar de capturar el màxim d'individus d'una regió determinada cada any, i prendre'ls tantes mesures com sigui possible.

Si s'aconsegueix recapturar-les els següents anys, es pot conèixer quines marmotes sobreviuen d'un any a l'altre, quines moren, quants fills tenen o amb qui s'aparellen, per exemple.

Quan es capturen, el primer que es fa és adormir-les per evitar l'estrès dels animals. Després es marquen amb un xip simiar al dels gossos per poder-les reconèixer els següents anys d'estudi, se'ls prenen mesures, i, un cop es desperten, s'alliberen.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook