La Confraria de Pescadors de Blanes i l'Institut de Ciències del Mar del CSIC participaran en un projecte europeu per estudiar les vies per evitar les captures de pesca no desitjades. El projecte de recerca s'anomena Minow i forma part del programa Horitzó 2020, dins el setè programa marc científic europeu.

El treball és un projecte participatiu liderat pel CSIC que compta amb la col·laboració de World Wildlife Fund (WWF) i la participació del propi sector, ja que s'analitzaran 17 casos estudi sobre el terreny amb pesqueres de tot Europa. En el cas de Catalunya, hi participaran les barques d'arrossegament de la Confraria de Pescadors de Blanes i professionals de Sant Carles de la Ràpita.

L'objectiu, explica Sergi Tudela, de WWF, és reduir al mínim les captures no desitjades per evitar els anomenats descarts, que es produeixen quan es pesquen peixos que no interessen perquè no són espècies preuades o són de talla massa petita.

Per això, durant un any, els científics del CSIC, els membres de WWF i els pescadors blanencs treballaran conjuntament per analitzar per què es produeixen aquest tipus de captures i quines accions es poden prendre per evitar-les. En aquest sentit, Tudela destaca la necessitat d'incentivar l'adopció de tecnologies i pràctiques innovadores de pesca que redueixin aquests descarts i fer la pesca més selectiva, per reduir-ne l'impacte ambiental. Posa com a exemple les anomenades zones de reclutament, que són llocs que els pescadors han d'evitar perquè saben que hi trobaran exemplars de talla petita i alevins, o canvis en les tècniques de pesca perquè el peix petit en surti viu abans d'arribar a port.

Tudela i el patró major de la Confraria de Blanes, Eusebi Esgleas, destaquen la importància del treball en equip entre científics, ecologistes i el sector, ja que subratllen que en els darrers anys s'ha notat un canvi de mentalitat en els pescadors, «que tenen molt a aportar» i que tenen clar que amb el suport científic es pot acotar més la manera de treballar.

A més, el projecte Minow també vol promoure la consciència entre la indústria i els consumidors per aconseguir aquesta reducció de captures no desitjades.