Les famílies que tenen tots els seus integrants a l'atur són l'objectiu d'un programa de Creu Roja, que l'últim any ha aconseguit trobar feina a gairebé la meitat dels seus participants gironins: en concret, a 14 de 29 famílies (el 48,27%). El projecte es troba en una fase inicial, en la qual només es desenvolupa a quatre municipis catalans i que el 2013 es va estrenar, com a projecte pilot, a Girona.

El 2014, 66 gironins es van beneficiar d'aquest programa ocupacional que s'adreça, de manera específica, a nuclis familiars en els quals cap adult té feina. D'aquestes persones, 36 eren homes i 30 dones -aquestes últimes amb un major percentatge de capacitació professional, el 63% en front del 56% masculí- que pertanyen a 29 famílies diferents. El motiu que va portar Creu Roja a impulsar aquesta iniciativa és l'augment, al llarg dels últims anys, de famílies amb tots els seus membres a l'atur.

Augment de participants

La directora d'Intervenció Social de Creu Roja a Girona, Merche Sánchez, va avançar ahir que, fins al maig, el nombre de participants en aquest programa ha augmentat de tal manera que tot fa preveure que l'any es tancarà amb molta més participació que l'anterior.

Malgrat la voluntat d'estendre el programa a altres poblacions gironines, les limitacions econòmiques fan que, almenys aquest 2015, l'oferta es continuï limitant a la ciutat de Girona. Sánchez va explicar que el programa es va posar en marxa amb fons propis de Creu Roja que en continuen essent la base, tot i que ara també compta amb una aportació de l'Estat.

A través de la resta dels seus programes, Creu Roja va detectar la necessitat de donar un impuls especial a les famílies en les quals no hi entra cap sou. La responsable d'Intervenció social va explicar que, en moltes d'elles, la persona que solia portar diners a casa no té una capacitació professional adequada i no aconsegueix sortir de la situació d'atur. Per aquest motiu, Creu Roja va trobar convenient analitzar si algun altre integrant de la família té més possibilitats d'inserir-se al món laboral, a curt i a mitjà termini, i contribuir així a la millora econòmica. «El que volem és treballar l'ocupació des del conjunt de la família», va resumir Sánchez.

A més de Girona, el programa es fa a Molins de Rei, Barcelona i Amposta.