El president de la Federació de CiU a les comarques gironines, Pere Vila, va recordar ahir que «des del primer dia he dit que CiU respectarà la llista més votada en els municipis», encara que «hi ha algun lloc on no serà senzill, treballarem en aquesta línia que és el que la gent espera». Segon Vila, que també és el candidat més votat a Llançà per ser alcalde, donar suport a la llista més votada «enforteix la democràcia».

En aquesta idea va coincidir amb el primer secretari del PSC, Juli Fernández, que també defensa que la primera força d'un municipi sigui la que ostenti la vara d'alcaldia. Tanmateix, el dirigent nacionalista va recordar al socialista que «haurà d'estendre l'acord a tothom o fer reflexionar les seves agrupacions locals, perquè, per exemple, a Llançà, encara estem esperant resposta».

El primer secretari del PSC de les comarques gironines. Juli Fernández, veu bé estendre el model del pacte de Castell-Platja d'Aro a diversos municipis on un pacte sociovergent resoldria el govern per a 4 anys. Segons Fernández, Palafrugell -amb el PSC com a força més votada- Figueres, Llançà o Calonge són alguns dels llocs on es podria repetir aquest acord. Segons el líder socialista pera arribar a pactes caldrien tres punts bàsics. Aquests punts es compleixen en el cas del pacte de Platja d'Aro entre CiU i PSC.

La federació nacionalista, la candidatura més votada al municipi, que ha aconseguit sis regidors, ha pactat amb el PSC, que les passades eleccions va obtenir quatre regidors. Les dues formacions van donar a conèixer diumenge, a través d'un comunicat conjunt, que coincideixen en gran part dels seus punts programàtics i que han pres aquesta decisió amb l'objectiu de crear «un govern fort». El cap de llista del PSC, Maurici Jiménez, serà el primer tinent d'alcalde i els socialistes també formaran part de quatre àrees importants com Promoció Econòmica o Benestar Social. L'acord de govern es va formalitzar aquest diumenge després de diverses converses. Els dos partits sumen 10 regidors i podran governar sense impediments.

Per Pere Vilà, que governi la llista més votada «és la primera opció de CiU des de l'endemà de les eleccions».?Afegeix que «tant Convergència com?Unió és així com ho estem plantejant a tot el territori».

Per aquest motiu, retreu a Juli Fernández que «a Llançà, per exemple, hi hauria d'explicar al PSC de Llançà amb qui ens vam reunir la setmana passada i encara no hem donat resposta». Vila va afegir que manté converses amb ERC com també ha establert contactes amb els independents amb la mateixa filosofia: «jo els he convidat a sumar-se a un govern fort, que tingui estabilitat per quatre anys i que es respecti la llista més votada».

Per l'alcalde en funcions de Llançà, «hem llegit bé els resultats i el que ens demana la gent és que ens obrim a altres forces, una o algunes forces que puguin formar un govern fort». A més, Pere Vila no es va limitar a fer l'oferiment de pacte general al PSC sinó que creu que, a tot el territori gironí, ERC també s'hauria de sumar a un acord per fer possible que governi la llista més votada.

«Entenc que en alguns municipis això serà més complicat per qüestions històriques o situacions personals, però cal que hi hagi un respecte i que s'enforteixi la democràcia», va apuntar. Per això va concloure que «el PSC més enllà de dir-ho, el que ha de fer és complir-ho i que els seus regidors i els seus representants locals