El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, considera que els pares que decideixen no vacunar els seus fills actuen de manera "irresponsable i insolidària" perquè no només no protegeixen els seus fills sinó que posen en perill la salut de tota la comunitat.

En declaracions a Efe, Padrós ha criticat a qui banalitzen les vacunes sistemàtiques establertes i a qui "per ideologia" s'oposen a elles.

"La banalització, la relaxació, la introducció d'elements ideològics que no tenen res a veure amb la pràctica clínica i l'evidència científica ens pot fer retrocedir al segle XIX", ha comentat Padrós, en al·lusió al nen de 6 anys d'Olot (Garrotxa) que ha contret la diftèria perquè els seus pares van decidir no vacunar-lo.

"Els metges tenim l'obligació de donar als nostres pacients allò que l'evidència científica i clínica ens diu que és millor, i la vacunació, juntament amb la higienització, la potabilització de l'aigua, ens va fer sortir fa 150 anys de l'Edat Mitjana", ha argumentat el president els metges barcelonins.

Sobre el cas del nen que ha contret la diftèria i es troba molt greu a l'Hospital Vall d'Hebron, Padrós ha considerat que "és una mala notícia, i planteja un debat social sobre si les vacunes sistemàtiques han de ser obligatòries".

"Apel·lo a la responsabilitat dels professionals de la sanitat i dels mitjans de comunicació perquè no donin més veu a aquells que banalitzen per motius ideològics les vacunes, perquè és obvi que les vacunes han contribuït molt a augmentar l'esperança de vida al món", ha dit Padrós.

Sobre el creixent corrent d'opinió contra les vacunes, Padrós ha opinat que "molta d'aquesta gent que no vacuna ho fa perquè pensa que el risc individual de contraure la malaltia és més baix que els riscos de la pròpia vacuna, però no tenen en compte que un dels efectes generalitzadors de les vacunes és que també protegeixen als que no es vacunen".

"El fet que tothom es vacuni és un element de protecció sobre els que no es vacunen. Si ningú es vacunés què passaria?. No vacunar és un acte d'irresponsabilitat i d'insolidaritat respecte als altres", ha dit el metge.

Jaume Padrós ha recordat que és obligatori vacunar els animals de companyia perquè són vectors i portadors de malalties. "Si es viu en comunitat i decideix no vacunar-se, no sé fins quin punt s'hauria de permetre", ha reflexionat el president del col·legi, que no ha volgut pronunciar-se sobre si la vacunació hauria de ser obligatòria i penalitzar-se en cas de no complir el calendari.

"Jo apel·lo a la responsabilitat de tothom. No indicar la vacunació sistemàtica sense una justificació clínicament raonable és una actuació de mala praxi mèdica", ha advertit.

També ha criticat que algunes informacions "pseudocientífiques" que es transmeten per Internet o per mitjans de comunicació i ha reconegut que aquestes poden "distorsionar o condicionar" decisions dels pares sobre la vacunació.

Encara que ha reconegut que el sector mèdic rep pressions de les farmacèutiques i que les vacunes també tenen risc d'efectes secundaris, Padrós ha defensat que "l'efecte protector és molt més beneficiós i protegeix tota la comunitat".

"Els que puguin tenir discrepàncies, que no siguin ideològiques sinó basades en evidències científiques, les han de traslladar a les reunions científiques de treball i allà es consensuaran", ha assenyalat Padrós, que ha recordat que a les farmacèutiques les avaluen i controlen organismes oficials independents.