Una empresa de formació de l'encara propietari del Girona F.C, Josep Delgado, ha estat condemnada a pagar 136.386 euros a una altra acadèmia per uns cursos que mai es van abonar. La societat de Delgado és l'Institut Tècnic J.Balmes S.L. i ha estat condemnada conjuntament amb Escola Gironina de Controladors d'Accessos S.L., l'apoderada de la qual és la germana de Delgado, Montserrat. A més, es dóna el cas que en l'actualitat l'administrador únic de les dues societats és l'expresident del Girona F.C., Joaquim Boadas de Quintana.

L'Institut Tècnic J.Balmes S.L. va contractar el 2008 els serveis del Grup Apsa del Gironès S.L. (l'acadèmia que ha presentat i guanyat la demanda) perquè aquesta última realitzés diversos cursos de formació que estaven subvencionats per la Generalitat. Un any després, l'empresa de Delgado va indicar al Grup Apsa que els cursos s'havien de facturar a la Societat Gironina de Controladors d'Accessos S.L. i no a la primera. Malgrat això, segons la demanda, qui seguia controlant la formació era ?l'Institut Tènic J.Balmes.

El denunciant assegura que entre el novembre de 2009 i el març de 2011 no se li va pagar cap de les factures i que el total del deute és de 104.886 euros. Els dos demandats es van oposar a les reclamacions i un d'ells va posar en dubte la realització del servei.

La jutgessa del Jutjat de Primera Instància número 5 de Girona, Sonia Benítez, dóna tota la raó a la part demandant, assegura que els cursos es van realitzar i afegeix que «no consta que en via extrajudicial cap dels demandats hagués expressat cap disconformitat ni amb la quantitat ni amb la qualitat dels serveis prestats per Grup Apsa del Gironès S.L.». La mateixa sentència, que en aquests moments està en execució perquè no va ser recorreguda, recull que «s'al·lega també que els preus facturats no es corresponen amb els pactats, però la part que ho al·lega -Escola Gironina de Controladors d'Accessos- no acredita en cap cas quins van ser».

Una vegada provat que el servei es va fer i que per tant les factures s'han de pagar a Apsa, la jutgessa es planteja qui ha de fer front a l'abonament. Les dues demandades asseguren que són totalment independents l'una de l'altra amb l'objectiu de desmuntar les peticions del denunciant perquè el pagament sigui solidari.

Aquí la magistrada tampoc té cap dubte i afirma que els cursos es feien a les instal·lacions de l'Institut Tècnic J.Balmes, que era aquesta la que establia els horaris i «fins i tot impartia instruccions sobre el treball dels professors». Afegeix que Balmes, «en comptes de contractar els cursos directament al Grup Apsa, va passar a contractar-los a l'Escola Gironina de Controladors d'Accessos que, al mateix temps, els subcontractava al Grup Apsa».

Segons la sentència, Balmes «no va abonar cap quantitat» a Controladors d'Accessos, pel que la jutgessa no entén «quin benefici obtenia» aquesta darrera acadèmia en la contractació. Això la porta a concloure que «l'Institut Tècnic J.Balmes, que va rebre subvencions públiques, per al desenvolupament dels cursos, no apliqués aquestes subvencions a l'ús a què estaven destinades, mitjançant l'actuació consistent a facturar aquells cursos a nom d'una altra empresa».

Esmenta també els vincles entre les dues societats condemnades i deixa clar que l'Escola Gironina de Controladors d'Accessos té com a apoderada a Montserrat Delgado Herrera, que és germana «de l'administrador únic de l'Institut Tècnic J.Balmes, Josep Delgado i Herrera» i apoderada d'aquesta darrera empresa. Afirma que «posteriorment la relació ha esdevingut molt més significativa, doncs, des del 4 d'agost de 2012 les dues societats comparteixen administrador únic, el senyor Boadas de Quintana».

Això la porta a condemnar a les dues demandades a pagar els 104.886 euros dels cursos a Apsa, més els interessos i les costes judicials, que ascendeixen en total a 31.500 euros.