La combinació de temperatures altes amb nivells d'humitat baixos, tal com va passar ahir a la majoria de comarques de Girona, augmenta el risc d'incendis. Les dades de les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya mostren que aquest dijous es van registrar uns índexs d'humitat relativa molt baixos a Cassà de la Selva -amb tan sols un 20%- o Fornells de la Selva -amb un 29%-, ambdós municipis situats a pocs quilòmetres de Caldes de Malavella.

Les temperatures van tocar sostre a Vilablareix, a Girona, a Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura o a Santa Coloma de Farners, un seguit de poblacions que es van acostar als 34 i als 33 graus. En totes elles, la humitat també es va mantenir en percentatges baixos que no van passar del 30%.

Malgrat aquestes condicions meteorològiques, la previsió d'incendis de la Generalitat de Catalunya no situa les comarques gironines entre les que es troben en la situació més perillosa. Dels quatre nivells d'alerta que contempla el Pla Alfa del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca Alimentació i Medi Natural, cinc de les vuit comarques gironines s'han situat al nivell 1 -Alt i Baix Empordà, Pla de l'Estany, Gironès i Selva-, mentre que a les tres restants se li ha adjudicat el zero. El Pla Alfa estableix quatre nivells, de zero a tres, que s'activen en funció del grau de perillositat; 3 és el nivell màxim i zero el menor.

Per avui, el Servei de Meteorologia de Catalunya preveu cel serè, amb nuvolades que aniran creixent a punts de muntanya del Pirineu i del prepirineu, i unes temperatures màximes molt semblants a les d'ahir.

Prevenció al camp

Dintre de les mesures de prevenció contra incendis, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, juntament amb els Agents Rurals, han posat una campanya per evitar focs durant els treballs de recol·lecció del cereal. S'han editat d'adhesius per enganxar-los a la maquinària agrícola, que recorden l'obligació de portar aparells amb extintors i motxilles d'aigua quan es declara el Pla Alfa nivell 3.