El primer gran incendi forestal de l'any ha afectat unes 15 hectàrees de bosc a Caldes de Malavella. Aquest és el balanç inicial que van fer els Agents Rurals després que es donés l'incendi per estabilitzat al voltant d'un quart de set de la tarda i per controlat a un quart de nou. Les flames van arrasar pi i alzines sureres i, sortosament, no es va acostar a zones habitades. Amb tot, però, en moments inicials, com que l'incendi es va declarar a prop de l'A-2, es va témer que pogués desviar-se cap a la urbanització Tourist Club de Caldes, la més propera a les flames.

El foc es va declarar al voltant de les dues del migdia a la zona del bosc d'en Gimferrer, una gran àrea de vegetació que es troba entre les urbanitzacions Tourist Club i Llac del Cigne. Tot i que hi havia 11 patrulles dels Mossos i també de la Policia Local de Caldes de Malavella, al final no va ser necessari confinar ni tampoc desallotjar cap veí.

Les flames, però, sí que van arribar a uns 400 metres de l'A-2 a l'altura del punt quilomètric 698,5 però no es va haver de tallar l'autovia, ja que l'incendi no va avançar i es va donar ràpidament per controlat en aquell punt. Això sí, durant un parell d'hores i per precaució, els Mossos d'Esquadra van tallar l'accés nord de l'A-2 a Caldes de Malavella.

Fins a 15 dotacions terrestres i sis mitjans aeris -dos helicòpters i quatre avions de vigilància i atac- juntament amb voluntaris de diverses ADF (Associació de Defensa Forestal) van desplaçar-se a Caldes de Malavella per sufocar el més ràpid possible les flames.

La situació meteorològica i l'orografia, però, no van ajudar inicialment els efectius d'extinció d'incendis. Ahir era un dia de baixa humitat, els boscos estan secs per la manca de pluja i a més bufava el vent. Per altra banda, el terreny era de molt difícil accés i només s'hi podia arribar a través de vies forestals si n'hi havia, que no va ser el cas en tota l'àrea afectada.

Un seguit d'ingredients que van provocar que no es pogués donar per estabilitzat fins a quarts de set de la tarda. I és que, segons van informar els Bombers, a mitja tarda un canvi de vent va provocar que l'incendi fes un salt i es convertís en dos focs i això va causar que s'haguessin de redistribuir els mitjans. L'incendi es va donar per controlat a un quart de nou del vespre.

En aquest primer gran incendi forestal de l'any, les flames van trobar un bon aliat a la zona boscosa, i és que es troba plena de restes vegetals seques i està bruta.

Quant a les possibles causes de l'incendi, els Agents Rurals van obrir ahir una investigació per aclarir-ho. Tot indica que una de les més probables és que algú que estava recollint bruc a la zona pogués haver causat el foc en caure algunes guspires de la maquinària amb què tallava les branques.

Una de les altres causes que s'apuntaven durant el dia d'ahir era que una guspira de la línia d'alta tensió que passa per la zona pogués haver provocat l'incendi però aquest punt hauria quedat descartat durant les últimes hores del dia.

En tancar l'edició, encara van quedar sis dotacions de Bombers i voluntaris de les ADF treballant a la zona de l'incendi de Caldes per evitar que poguessin revifar de nou les flames.