L'hospital Josep Trueta de Girona ha començat a implementar un programa específic de donació de còrnies, que hauria de permetre arribar a 120 donants de cadàver cada any quan estigui a ple rendiment. Tot i les campanyes per fomentar la donació, actualment l'activitat d'extracció de teixits, com les còrnies, es veu molt limitada als donants multiorgànics que moren i, en els darrers cinc anys, al Trueta s'han fet una mitjana de deu donacions de membrana ocular per any.

La donació de còrnies és una de les operacions amb un ventall de possibles donants més gran, ja que gairebé no hi ha límit d'edat i fins i tot els pacients amb càncer poden ser donants. Només es rebutgen les donacions de malalts hematològics i dels que tenen serologies positives per hepatitis B, hepatitis C o sida.

L'extracció de la membrana ocular és una intervenció de poca complexitat, però requereix un nivell molt alt de coordinació entre professionals de diferents unitats i serveis. Per això, s'ha format una vintena de professionals d'infermeria del Banc de Sang i Teixits, d'infermeria d'urgències i de residents de medicina de cures intensives, que han après la tècnica. També s'han fet tallers de simulació d'entrevistes familiars i s'ha creat un grup de treball amb l'ICO, ja que la potencialitat de donacions en oncologia quasi representa el 50% dels casos.

Amb el nou programa s'ha fet una avaluació de les situacions en què es produeixen pèrdues potencials de donants a l'hospital, per identificar-les i aplicar-hi línies de millora. Un exemple és el seguiment específic dels pacients més crítics i la revisió dels sistemes d'alerta de defuncions a l'entorn de l'hospital.