Un de cada deu menors viu en una situació de pobresa crònica, cosa que equival a prop de 840.000 nenes i nens, en la qual podrien estar durant tota la seva etapa d'infància i adolescència si no s'apliquen polítiques d'ajuda a les famílies.

Aquestes són conclusions de la investigació titulada "Infància, pobresa i crisi econòmica", de la Col·lecció d'Estudis Socials de l'Obra Social La Caixa, que analitza en quina mesura la crisi ha afectat el benestar dels infants, tot estudiant aspectes com ara la taxa de pobresa a partir dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) que van del període comprès entre 2004 i 2012. La seva autora és la professora d'Economia de la Universitat de Girona Sara Ayllón.

Menys de 632 euros al mes

L'informe alerta de la cronificació de la pobresa infantil, sobretot, en els menors que viuen en una llar que compta amb uns ingressos inferiors a 632 euros al mes, que està formada per una parella i dos fills.

El risc de pobresa s'eleva amb l'edat dels nens, sobretot de 14 a 17 anys, i també entre els que són fills de famílies monoparentals, nombroses o que són fills d'origen no europeu.

L'autora de l'estudi, la professora d'Economia de la UdG, Sara Ayllón, calcula que amb una ajuda de 1.000 euros a l'any per nen, condicionada a la renda i destinada a les llars actualment pobres -seria el 0,9% de la despesa social- s'aconseguiria treure més de 400.000 nens de la pobresa.

A més, Ayllon ha proposat implantar una ajuda universal, similar a la que existeix en molts països europeus, i altres condicionades al tipus de famílies, entre les quals inclou les monoparentals o les nombroses.

Una altra alerta rellevant de l'estudi és que un de cada dos nens que viuen en habitatges de lloguer són pobres.

Si es fa un seguiment de les famílies durant quatre anys seguits -el que l'autora de l'informe denomina pobresa dinàmica-, s'aprecia que el 44 per cent dels nens a l'Estat espanyol ha estat en aquesta situació en algun moment de la seva vida i que un de cada deu són pobres durant tot el període.

La investigadora de la Universitat de Girona va alertar que "si no s'ajuda els nens, passaran tota la infància en la pobresa. Quan els pares no treballen, les taxes de pobresa i privació oscil·len entre el 50 i el 70 per cent. D'aquesta manera, a les llars monoparentals amb el progenitor a l'atur és del 54% i si treballa, del 30%; mentre que a les llars amb els dos pares a l'atur és del 69 per cent i en les que treballa un és del 34 per cent.

El mateix estudi, "Infància, pobresa i crisi econòmica", assenyala que els adolescents són el grup d'edat dintre de la població infantil amb la taxa de pobresa més elevada, amb el 34 per cent; mentre que els menors de 3 anys tenen menys risc de pobresa, en concret, el 21 per cent.

La professora Ayllón va destacar que malgrat que el seu estudi s'atura el 2012, les últimes dades publicades per l'INE corresponents a l'Enquesta de Condicions de Vida confirmen aquestes conclusions, ja que es mantenen percentatges similars, com ara la taxa de pobresa relativa del conjunt de la població del 22% o la dada que un de cada tres nens a l'Estat és pobre -viu en famílies amb menys de 1.200 euros al mes.

La investigadora va advertir que els nens són els més perjudicats pels problemes derivats de la crisi econòmica, que s'originen en la falta d'una política familiar, les taxes d'atur o la caiguda dels salaris.

Ayllón va advertir que caldria pensar que els nens són el futur del país. Actualment, Espanya és el segon país amb la taxa de pobresa més alta de la Unió Europea, per darrere de Romania, segons conclou l'informe.

Sara Ayllón està adscrita al Departament d'Economia de la Universitat de Girona i forma part del Grup de Recerca en Anàlisi Econòmica.