El director general de l'Agència de Salut Pública, Antoni Mateu, va assegurar ahir en una compareixença que els pares del nen de 6 anys d'Olot infectat de diftèria estan "absolutament destrossats". Se senten "enganyats", segons Mateu, per la informació proporcionada pels grups antivacunes. Tot i que va explicar que la família es considera "culpable" per haver cregut els antivacunes, Mateu també va valorar que els pares "són tan víctimes com el seu fill". Mateu, que va afegir que hauria de ser "punible" difondre certes informacions mèdiques, va descartar que Salut faci pagar a la família els diversos costos mèdics generats per aquest brot. A més, el director va afirmar rotundament que als infants de 6 anys pendents del recordatori de la vacuna del tètanus, la diftèria i la tos ferina "no els passarà res" pel retard que hi ha hagut.

Mateu va fer ahir aquestes consideracions perquè tant ell com el conseller de Salut, Boi Ruiz, van estar fent companyia dijous als pares del nen infectat de diftèria. Segons Mateu, són uns pares "encantadors" que ara estan "absolutament destrossats". De moment, el nen continua ingressat a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l'Hospital Vall d'Hebron a Barcelona i el seu estat de salut és estable dins de l'extrema gravetat del cas. Mateu va mostrar confiat ahir que se'n sortirà, tot i la imprevisibilitat de la situació. Així, el director de Salut va aprofitar per donar a conèixer que els pares se senten "enganyats" pels grups antivacunes i també "culpables" per haver confiat en la seva informació.

Sobre la culpabilitat que senten, Mateu i Ruiz van intentar "esborrar-la", perquè ells "són víctimes, com el seu fill", d'una informació "que hauria de ser punible". El director de Salut, a més, va descartar els pares que hagin de pagar els costos generats pel brot. "Això no entra ni el pitjor dels malsons", va assegurar Mateu.

"Ningú s'ha de preocupar"

Així mateix, Mateu va voler destacar ahir que als nens de Catalunya que tenen 6 anys i rebran amb retard el recordatori de la vacuna del tètanus, la diftèria i la tos ferina "no els passarà res" i que "ningú ha de preocupar-se". La raó, segons Mateu, és que existeixen estudis sobre els anticossos de la població d'Espanya que demostren que els nens vacunats "poden aguantar". "Si no s'hagués produït el desgraciat cas de diftèria que després de 30 anys ha anat a parar a Olot, ningú no n'estaria parlant", va dir Mateu, que va afegir que cal que es preocupin "les persones que no hagin vacunat els seus fills als sis mesos, als 2 i als 4 anys i el dia que el seu pediatre va indicar que es vacunessin".