Un virus infomàtic ha aprofitat els contactes dels ajuntaments de Besalú, Maià de Montcal i Llanars (Ripollès) per expandir-se. El virus és un simulador de Google Drive. Es tracta d'una aplicació que permet desar documents (fotografies, dibuixos, escrits i vídeos) en un núvol informàtic, al qual es pot accedir amb una clau i baixar els documents.

El simulador envia un correu a un contacte de la víctima i li mostra documents afegits al missatge en format PDF. La idea és buscar la reacció del receptor que clica damunt dels documents perquè se li descarreguin al seu ordinador. L'engany està en el fet que el receptor per veure els documents ha de posar el seu correu i el número de mòbil en un requadre que li mostren des d'una pàgina que simula ser de Google Drive. Un cop ha posat les identificacions pot descarregar els documents. El problema està que un cop baixats, comprova que són papers escrits en anglès sense lògica i en conseqüència veu que ha estat víctima d'un engany.

El problema és que el virus fa ús de l'adreça de correu per enviar l'engany a tots els contactes de la víctima i així fer l'escamapada. El número de telèfon va a parar a les empreses de venda per telèfon. El que és més és que si les dades coincideixen amb un usuari del núvol els pirates informàtics tenen accés als document de l'administració.

La solucio més pràctica a l'engany és canviar la contrasenya del compte de google. Es pot fer de dret des de l'adreça https://accounts.google.com/b/0/EditPasswd?hl=ca. Com a prevenció, cal verificar l'adreça de la web on l'envien i no donar mai les dades d'usuari i contrassenya a una pàgina desconeguda.

La causa de la propagació a través d'ajuntaments o de persones relacionades amb ells és que les administracions locals fan ús de Google Drive per emmagatzemar fins a 15 gigabyts.

Les administracions locals fan ús de l'aplicació perque el sistema de núvol informàtic que conté permet l'accés als documents sense haver-los d'afegir als correus electrònics. El pes en de les fotografies o dels plànols a vegades dificulta l'enviament de correus. Fins a la creació del sistema de núvols informàtics, l'unica manera de millorar el temps de descàrrega d'un document en un altre disc dur era reduir el pes de les imatges.

Això no obstant, es tracta d'una operació que sol reduir la qualitat i també suposa una inversió de temps, perquè s'ha de fer document per document.