El Celler que ens fa millors

El millor restaurant del món està a Girona. I el món ens coneix per això. I nosaltres, gent de la Catalunya Vella i generalment laboriosa, només ens pot emocionar un relat basat en la història d'èxit d'una família que tira endavant i que d'un restaurant de menús -que encara es manté i on és molt recomanable anar- en fan el millor restaurant del món! Quina història d'èxit! Felicitats Joan, Josep i Jordi! Gràcies per convertir-vos en un mirall de les coses ben fetes que ens inspiren a fer millor el que tenim entre mans i a sentir-nos en un entorn del culte a les petites coses.

Eleccions a Turquia

Avui se celebren eleccions parlamentàries a Turquia. El partit AKP s'hi juga tenir una majoria folgada per impulsar les reformes que el president Erdogan té al cap i que pretenen modificar el sistema constitucional a favor d'un sistema presidencial que elimini els punts essencials de la revolució laïcista d'Ataturk. El partit que aglutina els kurds està en les enquestes en un 10%. El sistema electoral turc només permet l'accés de partits amb un 10% dels vots en àmbit estatal. Aquesta és una mesura altament discriminatòria pensada per barrar l'accés als kurds, la nació sense Estat més gran del món amb més de 30 milions d'habitants. Periodistes a la presó i reculada en el respecte als drets humans. Atenció al resultat que pot frenar i impulsar la deriva neotomanista patrocinada pel president Erdogan.

Quan s'acaba la legislatura espanyola?

Els homes i dones de La Moncloa tenen assenyalats dos possibles diumenges per celebrar les eleccions a Corts Generals que suposaran, de totes totes, el final de la majoria absoluta del PP. Pensen en el 29 de novembre o el 14 de desembre. Aquest mateix quadre de comandament encara pensen que el 27 de setembre no se celebraran eleccions a Catalunya, la qual cosa demostra que estan mal informats. Si el 3 d'agost es dissol el Parlament de Catalunya, sospesen fer el mateix.

En la seva fase de pànic després del resultat del 24 de maig, allò que els preocupa no és la unitat d'Espanya en si mateixa sinó el paper que pugui jugar Albert Rivera: "El único líder nacional que habrá participado como candidato en las elecciones autonómicas", diuen ells. No sabem encara si Rivera es presentarà a les eleccions catalanes, se sabrà el 4 de juliol. I, francament, si aquest nou partit magmàtic anomenat Ciutadans no té cap altre nom per afrontar les eleccions catalanes... Vol dir que és cuina d'autor. Es parla de la jove diputada Inés Arrimadas, verb televisiu i pensament polític per descobrir.

Quin PSC

Els socialistes catalans els passa amb Barcelona amb Comú quelcom semblant al que els passa als convergents amb algun sobiranisme anticapitalista, els resulten simpàtics tot i que saben que els altres no els volen cap bé. És ?autoenganyar-se en grau superlatiu el que ha afirmat el declinant líder del socialisme barceloní aquesta setmana: "Molts empresaris em demanen que el PSC entri al govern de la ciutat". El partit que va governar 32 anys la ciutat i que havia arribat a tenir 21 regidors, ara amb 4 es vol autoenganyar per tornar, disminuït, al poder i superar l'enyorança de les zones de confort de l'ajuntament més solvent del país.

El que faci el PSC a Barcelona en bona mesura orientarà quin futur vol el PSC en àmbit català. S'ha de reconèixer que a comarques el PSC continua essent un partit seriós en la negociació dels pactes de govern municipal.

Quins Consells Comarcals?

El 2 d'abril de 1987 es va aprovar la llei de creació dels Consells Comarcals, que van entrar en funcionament amb les eleccions municipals de 1988. Alguns han criticat els Consells Comarcals, jo crec que són útils i que haurien de tenir més competències. Són uns grans prestadors de serveis als ciutadans i als petits municipis. Ja que hem decidit quedar-nos i fins i tot incrementar el nombre de municipis, és indispensable destinar la millor gent al Govern dels Consells Comarcals. Per què tanta atenció per una alcaldia d'un municipi de 1.000 habitants i per què tan poc seguiment i discussió sobre la idoneïtat d'un president o presidenta de Consell Comarcal.