08 de juny de 2015
08.06.2015

La Generalitat planteja fer obligatòries les vacunes que ara són optatives

El conseller de Salut diu que assumirà el cost del nou calendari de vacunacions si el Govern central no pren la iniciativa

09.06.2015 | 07:10
La Generalitat assumirà el cost d´ampliar les vacunes obligatòries si l´Estat no fa res.

El conseller de Salut de Catalunya, Boi Ruiz, va anunciar que la Generalitat treballarà per ampliar a altres malalties el calendari de vacunes obligatòries i gratuïtes, assumint el seu cost, si el Govern central no aprova finançar-les. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller va explicar que no només la Generalitat, sinó també altres Comunitats Autònomes, "no entenen on és la justificació" al fet que el calendari de vacunes obligatòries cobertes per Sanitat no inclogui altres que s'han demostrat igualment efectives.

El conseller s'ha referit a algunes vacunes, com la del meningococ, el pneumococ o la varicel·la, que no són obligatòries però sí recomanades a les famílies, que són les que finalment decideixen si les administren als seus fills i les paguen de la seva butxaca. Ruiz va opinar que "arribarà el moment que caldrà trencar amb tot això", pel que va anunciar que "si el Ministeri no dóna resposta, ho farà la Generalitat" després de consultar la postura del Consell de Vacunes i de l'Associació Catalana de Pediatria.

El conseller va advertir que, actualment, és el Ministeri de Sanitat qual aprova el calendari de vacunació obligatòria dels nens, però va lamentar que la seva ampliació a altres malalties "no hi ha manera de posar-ho sobre la norma". Per aquest motiu, Ruiz va assegurar que, "igual que en altres coses la Generalitat posa més prestacions a la cartera bàsica, caldrà plantejar-se" afegir més vacunes a la llista d'obligatòries en la sanitat catalana.

Segons el conseller, en tot cas l'ampliació del llistat de vacunes obligatòries no serà "un brindis al sol per quedar bé políticament", sinó que es basarà en "una posició científica" fonamentada en el dictamen del Consell de Vacunes. Ruiz va recordar que Catalunya "té un problema molt greu de finançament" per a la sanitat pública i ha lamentat que "tothom protesta però no hi ha un front comú" per afrontar aquest problema de salut pública.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook