08 de juny de 2015
08.06.2015

L'Ajuntament de Girona destina 2.000 € per primer cop a la protecció de cavalls

Ha signat un acord amb l'entitat Equusos d'Aiguaviva, que aprofitarà l'ajuda per evitar els abandonaments d'equins

09.06.2015 | 07:10
L'Ajuntament de Girona destina 2.000 € per primer cop a la protecció de cavalls

L'associació Equuosos és un de les dues úniques protectores de cavalls oficials i reconegudes que existeixen a tot Catalunya. Durant anys l'entitat va tenir la seva seu a la capital gironina però, actualment, es troba al mas Can Garrofa d'Aiguaviva, al Gironès. La setmana passada, l'Ajuntament de Girona va signar un conveni de col·laboració per dos anys amb l'entitat, un acord que per a l'associació, tal i com detalla el seu president, Xavier Fuertes, suposa "un pas importantíssim" i un suport clau per continuar treballant.

En aquest sentit, el consistori aportarà una partida econòmica de 2.000 euros per cobrir les despeses i ajudarà a difondre la tasca de l'entitat entre la ciutadania. L'acord, el primer d'aquestes característiques que firma l'entitat amb una administració pública, a part de la dotació econòmica preveu reforçar la difusió de la tasca que porten a terme des del centre amb activitats per sensibilitzar la població sobre el maltractament i l'abandonament de cavalls. Fins ara, el centre ja porta a terme tallers per infants i joves que vulguin apropar-se i conèixer d'una manera diferent el món eqüestre.

D'altra banda, el conveni també preveu que l'ajuntament gironí aporti una quantitat econòmica extra per cobrir possibles despeses addicionals en relació amb la quantitat d'animals que l'associació rescati i mantingui al centre.

Gestació del conveni

La idea d'aquest conveni va arrencar ara fa uns mesos des de l'Àrea de Sostenibilitat i Acció Ciutadana del consistori gironí. "Per nosaltres significa molt perquè els cavalls són uns animals que per les seves característiques físiques requereixen una cura i manteniment diari especial, a més s'ha de tenir en compte que nosaltres ens fem càrrec d'animals que han estat abandonats o en mol mal estat", assenyala Fuertes.

Equusos va néixer l'any 2002 de la mà de Fuertes, la seva parella i una colla d'amics íntims, amants dels cavalls. Durant anys, ha anat compaginant l'escola d'hípica El Centre del Cavall, on realitzen tasques terapèutiques i activitats culturals relacionades amb aquests animals, amb el centre de rescat. "Amb el consistori gironí és amb qui hem tingut més contacte perquè fa temps que treballem amb ells, tenim experiència i hem fet col·laboracions en casos puntuals", subratlla Fuertes.

Des de l'associació ressalten que, actualment, estan en converses per tancar acords amb altres entitats i consistoris gironins. "Esperem que la signatura d'aquest primer conveni de col·laboració sigui un tret de sortida, un incentiu perquè altres s'animin, ens coneguin i se sumin al projecte", comenta el president. Actualment, al centre hi viuen deu cavalls que han estat maltractats, abandonats o decomissats. No obstant això, mitjançant la figura dels col·laboradors, particulars o empreses, una quarantena més ja han trobat una segona oportunitat.

El projecte rep el suport d'una vintena de voluntaris de totes les edats, que ajuden en totes aquelles tasques que són necessàries per mantenir el centre. D'altra banda, la protectora també disposa de sis padrins, ciutadans que apadrinen un animal per 10 euros al mes. I és que els cavalls no estan considerats com animals de companyia i, per aquest motiu, l'associació no pot sol·licitar determinades ajudes o subvencions públiques i s'ha de mantenir amb fons propis o privats. "Totes les ajudes són molt benvingudes perquè s'ha de tenir en compte que la despesa mensual d'un cavall puja fins als 160 euros", concreta Fuertes. A això cal sumar-hi totes les despeses veterinàries, els medicaments que necessiten, la documentació i la col·locació del microxip.

Des del seu naixement, l'associació eqüestre ja ha acollit més d'un centenars de cavalls. Un dels casos més coneguts és l'animal que la Policia va localitzar vagant per la ciutat ara fa més d'un any, totalment desnodrit, deshidratat i amb ferides. Un cavall que, tal com explica Fuertes, va ser abandonat perquè pateix diversos càncers i el cost de cuidar-lo és alt. Segons l'entitat, els abandonaments es repeteixen habitualment a les comarques gironines: ara fa uns sis mesos, Fuertes ja va denunciar que s'havia incrementat el nombre de negocis, hípiques o criadors que, amb la crisi, han tancat portes i s'han despreocupat dels animals, abandonant-los a la seva sort. Segons el president, en els últims dies han rebut diverses denúncies de ciutadans alertant del maltractament que pateixen diversos cavalls arreu del territori gironí. "Algun dels casos són prop de la ciutat de Girona, ja hi ha denúncia interposada, els casos estan oberts i anem fent seguiment", conclou.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook