La vaga de controladors aeris convocada pels treballadors de l'Entitat Pública Empresarial Enaire aquest dilluns al mati entre les 10 i les 12h ha transcorregut ''sense cap incidència remarcable'' i sense afectar a cap dels 152 vols programats que hi havia en els aeroports de Barcelona, Girona i Reus, segons Aena. A Barcelona, els 137 vols previstos en aquesta franja horària han operat amb normalitat, com també aquesta ha estat la norma en els 7 vols de Girona i en els 8 de Reus. Per aquesta tarda, quan la vaga està convocada entre les 18h i les 20h, al Prat s'espera que operin 117 vols, a Girona 3 i a Reus 2. Els passatgers de l'aeroport del Prat transitaven aquest matí amb un ambient de normalitat.

La vaga de controladors aeris de l'Entitat Pública Empresarial (Enaire) convocada per aquest dilluns que controla el cel aeri de l'estat espanyol afectava a la normalitat de servei de set centres de control aeri, 21 torres de control i a 2.023 persones de les quals el 70% estaven destinades a cobrir els serveis mínims decretats pel Ministeri i Foment. A les instal·lacions del Prat, 25 persones estaven assignades a serveis mínims.

El Ministeri d Foment va determinar aquest nivell de serveis mínims argumentat la necessitat de mantenir la seguretat aèria dels avions i passatgers i la normalitat del servei en una indústria tant important en l'estat espanyol com la turística.

La vaga d'aquest dilluns estava convocada entre les 10 i les 12 del migdia i entre les 18 i les 20h del vespre. Enaire ha informat que durant aquest dilluns els controladors tenien previst gestionar en el conjunt de l'estat espanyol un total de 5.330 moviments aeris, dels quals 680 estava previst que es registressin en la franja del mati afectada per la vaga, i 591 en la franja de la tarda.

Als aeroports catalans de Barcelona, Girona i Reus, entre les 10h i les 12h del migdia estaven programats 137, 8 i 7 vols, respectivament, i a la tarda, 117, 3 i 2 vols també respectivament. En la franja horària de vaga del mati, els 152 vols programats dels tres aeroports catalans han operat amb normalitat i ''sense cap incidència destacable'', segons ha informat a l'ACN la companyia Aena.

Els passatgers que transitaven aquest mati entre les 10h i les 12h del migdia en la planta de sortides i d'arribades de l'aeroport del Prat ho feien amb un ambient normalitat com si fos un dia qualsevol d'un mes de juny.

Els treballadors d'Enaire han convocat més aturades en les mateixes franges horàries per als dies 10, 12 i 14 de juny.

Els afectats poden recuperar els diners del vol

L'organització de defensa dels consumidors, Facua, ha emès un comunicat on recorda als viatgers afectats que les companyies aèries estan obligades a oferir un servei de transport alternatiu als usuaris a més d'assistència en cas que la necessiti si és víctima col·lateral pels efectes de la vaga.

Facua també recorda que els viatgers que es vegin afectats per la vaga amb la cancel·lació del seu vol, la companyia aèria està obligada a retornar els preu del bitllet al passatger que s'hagi quedat a terra o a oferir un vol alternatiu amb l'acord del passatger.

En cas que el retràs per efecte de la vaga superi les cinc hores, l'usuari té dret a demanar a devolució íntegre de l'import del bitllet, sempre i quan el passatger no prengui el vol posterior al contractat.

Finalment, la companyia aèria està obligada a oferir als passatgers afectats el dret d'atenció o assistència, i també a oferir-los menjar i begudes suficients mentre estan a l'espera de la sortida del seu vol.