L'agost en plena primavera. Així és com els meteoròlegs resumeixen els vuit primers dies de juny d'aquest 2015 a les comarques gironines. La província ha viscut l'onada de calor més prematura des que hi ha registres de temperatures, amb valors que s'han enfilat fins els 35 graus a comarques com el Pla de l'Estany, el Gironès o el Baix Empordà.

Segons el meteoròleg banyolí Enric Estragués, la calor d'aquests primers dies "és molt inusual, més pròpia de ple estiu que no pas de primavera". En aquest sentit, no són les temperatures més altes en un mes de juny, ja que en anys anteriors s'ha arribat fins als 40 graus. Però sí que són les temperatures més altes que es recorden durant la primera quinzena de juny.

Tal i com explica Estragués, aquesta onada de calor inusual ha estat fruit d'una combinació de factors que han coincidit. "El causant principal dels termòmetres disparats és un matalàs d'aire càlid provinent del Sàhara que ha viatjat des de les capes altes de l'atmosfera i ha baixat fins al sòl", diu el meteoròleg.

A aquest fet se li suma l'absència de núvols, que ha allargat la insolació. "Tenint en compte que estem en els dies més llargs de l'any, l'aire queda molt escalfat i sense possibilitat de refredar-se durant la nit. Això ha provocat que ens despertéssim amb 16 o 17 graus", subratlla Estragués.

A Banyoles per exemple, el dia 5 de juny va arribar a unes màximes de 34 graus, el valor més alt de què es té constància, mentre que la mínima es va enfilar pels 18 graus, gairebé una "nit tropical".

La primera ondada de calor estiuenca ha arribat a la primavera però probablement no sigui l'única. Estragués augura un estiu "molt càlid, en la línia dels últims anys". De fet, el meteoròleg relaciona directament aquestes calorades amb el canvi climàtic i avisa que es poden tornar a repetir en els anys següents. "Si mirem les temperatures més elevades dels últims 100 anys, totes són del segle XXI".

Segons Estragués, "ja hem tingut un maig molt càlid, la tendència va per aquí. Alguns diuen que d'aquí al 2050 si tot segueix igual les comarques gironines tindran un clima similar al del nord d'Àfrica". L'onada de calor s'acabarà avui amb l'entrada de diversos fronts que refredaran les temperatures. Ahir, però, l'ambient era d'estiu intens. Vilablareix va assolir la màxima temperatura de Catalunya superant els 35 graus.