El 16 de juny de 2007 es va posar punt final a 24 anys de mandat ininterromput de govern de Pere Cabarrocas, candidat socialista a Quart. Els titulars de premsa parlaven d'acord històric entre la llista associada a ERC, Alternativa per Quart, i Convergència i Unió. Històric pel fet que Cabarrocas deixava la batllia. Però no va suposar la seva retirada. Ni tan sols la seva derrota. El pròxim 13 de juny el cap de llista tornarà a ser investit alcalde de Quart després de vuit anys a l'oposició. I utilitzarà la mateixa fórmula que va servir per fer-lo fora: quartejar l'alcaldia.

El 2007 ERC i CiU van segellar el pacte que trencava el govern monocolor socialista. L'objectiu era evitar que Cabarrocas continués exercint la vara de comandament. I gairebé forçar la seva retirada. La fórmula del PSC es repeteix de forma consecutiva des del 1983. De fet, Cabarrocas en va ser l'alcalde entre el 1983 i el 2007. Tot i això, des de fa vuit anys, el partit socialista no ha aconseguit assolir les majories absolutes de mandats anteriors; una situació que ha provocat que Cabarrocas es quedés des de llavors fora de l'equip de govern.

Les eleccions de 2007 van obrir aquesta escletxa. Així, Alternativa per Quart i Convergència i Unió van obtenir tres regidors cada partit, enfront dels cinc socialistes. El cartipàs municipal entre l'Alternativa i els nacionalistes deixava clara una cosa: l'alcaldia de Quart es repartiria entre els dos caps de llista, Joaquim Cufí per AxQ-ERC i Lluis Lloret per CiU. D'aquesta manera, Convergència i Unió va tenir l'alcaldia els dos primers anys i Joaquim Cufí va ser el batlle els dos següents. S'estrenava una forma de governar que s'ha convertit en norma.

En aquell moment, el PSC de Quart, encapçalat per Pere Cabarrocas, qui serà de nou l'alcalde va valorar amb desencís la pèrdua de l'alcaldia a la població després del pacte a què van arribar CiU i ERC-AxQ. "És una decisió legal i legítima però mancada de justificació i ètica", van assegurar des del PSC. "Han fet un pacte contra el municipi, un pacte contra les persones i un pacte, en darrer terme, contra qui ha fet de Quart un dels pobles amb millor qualitat de vida de la província", van dir els socialistes.

El 2011 CiU i Alternativa per Quart-AM van arribar a un acord per tornar a governar plegats durant els pròxims quatre anys, de manera que el PSC de Pere Cabarrocas tornava a quedar-se a l'oposició. La nova cap de llista d'Alternativa, Laura Vall-llosera, va ser l'alcaldessa durant els dos primers anys i durant els dos darrers ha estat en mans de CiU. En les converses prèvies, ERC havia arribat a plantejar que el PSC li donés l'alcaldia als republicans i que Cabarrocas es retirés.

Ara bé, el 2015, el pacte contra Pere Cabarrocas ja no es podrà repetir. Però se seguirà partint l'alcaldia en un mandat de dos anys. Ni Lluís Lloret, alcalde en funcions, ni Laura Vall-llosera han concorregut a les eleccions. Però una vegada més, el PSC va guanyar les municipals de Quart amb Pere Cabarrocas al capdavant. Malgrat això va ser amb només quatre edils i per tant es va allunyar encara més de la majoria absoluta. ERC va mantenir els tres regidors, CiU va perdre vots i també un edil; per tant, es va quedar amb dos i no pot sumar un nou pacte de govern només amb ERC.

La clau ha passat a mans d'un partit escindit dels socialistes. La irrupció de l'agrupació d'electors Quart Actiu; la formació s'ha presentat per primer cop amb Carles Gutiérrez al davant, qui fins ara havia estat a la llista del PSC) i va obtenir dos edils. La seva fórmula però sí que apunta a la retirada de Pere Cabarrocas, després d'una trajectòria de gairebé deu mandats al consistori de Quart.

El grup IpQ-PSC-CP va tancar un pacte de govern amb Quart Actiu-Activisme Municipal a partir del qual les dues formacions es repartiran l'alcaldia durant els pròxims quatre anys. El cap de llista d'IpQ-PSC-CP, Pere Cabarrocas, assumirà l'alcaldia durant els dos anys que vénen i la cedirà a mitjan legislatura a Carles Gutiérrez, cap de llista de Quart Actiu.

L'acord preveu que en cedir l'alcaldia, Pere Cabarrocas donarà per acabada la seva trajectòria política, cessarà també com a regidor i s'incorporarà com a assessor de l'equip de govern sense remuneració. I entraria una nova regidora durant els dos últims anys de mandat.