El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha ampliat la presa de mostres de frotis amigdalar a trenta persones més, familiars directes dels vuit nens portadors asimptomàtics del bacteri de la diftèria i que no han desenvolupat la malaltia en estar vacunats.

Així ho ha explicat avui als periodistes el director general de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Antoni Mateu, que ha precisat que ja s'ha començat a medicar amb antibiòtics els vuit companys i amics del nen infectat amb diftèria que està ingressat a l'Hospital de la Vall d'Hebron, de Barcelona, en estat greu.

Aquests vuit nens no han desenvolupat la malaltia perquè estan vacunats i, ara, es tracta de saber si els seus pares, germans o avis també estan en la mateixa situació o no presenten el bacteri.

Són una trentena de persones a les quals s'ha recomanat que els seus fills no surtin de casa en els pròxims deu dies, mentre els antibiòtics fan el seu efecte.

D'aquí sis dies es tornarà a fer una altra prova a aquests vuit nens, que es repetirà als vuit dies, per comprovar l'evolució de la presència del bacteri, ha anunciat el responsable de Salut Pública.

"El bacteri de la diftèria circula", ha reconegut Mateu, que ha recomanat, una vegada i una altra, la vacunació perquè "una persona vacunada té un risc molt menor de resultar afectada per aquesta malaltia".

Antoni Mateu ha informat que el cep de la diftèria que pateix el nen ingressat a la Vall d'Hebron s'està comparant amb les mostres recollides als altres vuit nens que han donat positiu, als laboratoris del Centre Nacional de Microbiologia de Majadahonda (Madrid).

"Serà difícil, encara que no impossible, trobar el focus zero del bacteri -ha considerat Mateu-, perquè de portadors asimptomàtics n'hi ha".

Ha descartat que es realitzi un frotis amigdalar a tots els ciutadans de Catalunya, per comprovar si estan infectats, encara que ha recordat que la vacuna "perd eficàcia amb els anys" i als 40 anys és convenient vacunar-se de nou.

El director general ha argumentat que la vacunació ha permès que en els últims vint anys s'hagin evitat uns 900.000 casos de diferents malalties a Catalunya.

A Catalunya, entre un 3 % i un 5 % de la població no està vacunada, ha precisat, pel que la cobertura de la major part de les vacunes és molt elevada.