09 de juny de 2015
09.06.2015

Vuit companys del nen amb diftèria en són portadors, però estan vacunats

Estan rebent tractament i es quedaran a casa entre vuit i deu dies per evitar encomanar persones sense vacunar

09.06.2015 | 00:00
Mateu, secretari de Salut Pública; Ruiz, conseller de Salut, i Moraga, de la Societat Catalana de Pediatria.

Vuit dels 57 companys i amics del nen d'Olot infectat amb diftèria analitzats pel Departament de Salut són portadors asimptomàtics del bacteri, però no han desenvolupat la malaltia perquè estan vacunats, segons va informar ahir el conseller Boi Ruiz. En ser portadors del bacteri causant de la malaltia, la podrien haver transmès al menor de sis anys, que va emmalaltir perquè no havia estat vacunat. Per ara, però, encara es desconeix el focus original que va infectar el nen que està ingressat a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona.

Segons va informar ahir en roda de premsa a Barcelona el conseller de Salut, Boi Ruiz, des que el Departament de Salut va conèixer els resultats de les anàlisis fetes a l'entorn del menor, s'han posat a treballar. Aquestes vuit criatures ahir mateix van començar a ser tractades amb antibiòtic, concretament amb penicil·lina benzatina, i estaran reclosos a casa seva "entre vuit i deu dies", mentre duri el tractament per evitar que trasmetin la malaltia a altres persones i infectin individus no vacunats. Passat aquest temps, se'ls repetiran els cultius per comprovar que han enliminat el bacteri.

L'entorn, investigat

Els pares i l'entorn d'aquests vuit nens també han estat analitzats per descartar que existissin més persones portadores que poguessin encomanar-ne d'altres que no estiguin vacunades.

Salut va indicar que els nens que puguin ser portadors de la malaltia poden arribar a mantenir el bacteri durant més de sis mesos en el seu organisme, de manera que Ruiz va recordar de nou la importància de les vacunes.

Ruiz va recalcar que "els que havien fet el que havien de fer" i per tant "no tenen la malaltia" han de seguir el tractament antibiòtic i ser "prou generoso" per evitar propagar la malaltia en el segment de població no vacunada.

Segons les estimacions de Salut, a la comarca de la Garrotxa només hi ha un 3% de criatures que no han estat vacunades.

El responsable de Salut va tornar a insistir en la "responsabilitat dels pares" perquè vacunin els seus fills, ja que l'evidència d'aquest cas a Olot és que els nens portadors no tenen cap símptoma ni estan malalts i els que no estan vacunats queden exposats a les malalties.

"Si el cent per cent de la població estigués vacunada no tindríem aquest tipus de preocupacions", va lamentar ahir el conseller de Salut.

A més, Ruiz va demanar també responsabilitat als que fan "hipòtesis sobre les vacunes i un diagnòstic propi" i va apel·lar a l'evidència científica, recordant que la malaltia no s'havia vist a l'Estat espanyol des de l'any 1987, motius que, per Ruiz són "prou raons" per rebatre "hipòtesis poc responsables".

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Mateu, va indicar en la compareixença que des que es va conèixer el cas de diftèria, s'han disparat al voltant d'un 20% les dosis de vacunes subministrades a Olot.

Per la seva banda, el president de la Societat Catalana de Pediatria, Ferran Moraga, va recordar que el 95% de la població infantil està vacunada de diftèria i que als 14 anys, quan s'hauria de posar la sisena dosi, ho fa el 80% de la població. Per Moraga són "bones xifres" perquè suposen una cobertura vacunal "elevada".

Precaució a les colònies

De tota manera, la Generalitat "no arriscarà" i va avisar que les cases de campaments i els espais d'esbarjo infantil de la comarca de la Garrotxa estaran atents a les cartilles de vacunació dels nens per "garantir la seguretat sanitària" dels petits, per la qual cosa a aquells que no estiguin vacunats "se'ls alertarà" del risc que això pot suposar. Tot i això, el conseller va reconèixer que no hi ha legislació per poder prohibir l'admissió al casal, però creu que és una mesura per la seguretat dels infants no vacunats, tenint en compte que el curs escolar acaba la setmana vinent, i majoritàriament, els nens i nens assisteixen a aquest tipus d'activitats d'estiu.

Aquestes mesures preventives se seguiran duent a terme les pròximes setmanes fins que es trobi el focus originari d'aquest brot, que encara no s'ha descobert. De fet, Ruiz ha deixat la porta oberta que la causa primària d'aquesta infecció no s'acabi trobant, encara que la conselleria va constituir ahir un comitè de crisi per tractar aquest assumpte.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook