El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya considera que no hi ha cap element tècnic que impedeixi a la Generalitat el buidatge de l'abocador de Vacamorta i la seva restauració. Així ho concreta en una interlocutòria del passat 25 de maig, en la qual atorga a l'administració catalana un termini de sis mesos per començar aquesta tasca i dos anys per completar-la. El termini de sis mesos serà vigent un cop la decisió de la interlocutòria sigui ferma, ja que tant la Generalitat com l'empresa gestora de l'activitat, Recuperació de Pedreres, la poden recórrer. A més, en una altra interlocutòria del 22 de maig, l'alt tribunal català diu que no procedeix que l'empresa demani una indemnització de danys i perjudicis per la clausura de l'activitat declarada pel conseller Santi Vila el 21 de novembre de l'any passat.

El Tribunal Suprem va confirmar el 14 de febrer de l'any passat la sentència del TSJC del 2011 que ordenava la clausura de l'activitat de l'abocador de Vacamorta i la restauració de l'espai perquè incompleix la normativa urbanística. Era la fi de la batalla judicial, però començava la de l'execució de la sentència. La Generalitat en va complir la part més senzilla el passat 21 de novembre, quan el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va ordenar el tancament de l'activitat. Però res es va dir de la restauració de l'espai, que per la Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles i l'Ajuntament passa pel buidatge. Ja aleshores, Santi Vila va manifestar l'oposició de la Generalitat a treure els residus -2,2 milions de tones- per qüestions ambientals i per "les dificultats i l'esforç" de traslladar tanta quantitat, per la qual cosa apostava per segellar l'espai, deixant-hi els residus.

La PAAC, davant de la passivitat de la Generalitat per executar la sentència, havia demanat un parell de mesos abans l'execució forçosa de la sentència. Aquest procediment va ser resolt pel TSJC el passat mes de maig i es pronuncia molt clarament sobre què s'ha de dur a terme, si es té en compte que l'administració catalana va al·legar impossibilitat de treure els residus: "Aportat per la Generalitat un informe de l'Agència de Residus de Catalunya sobre la suposada incidència ambiental de l'obra consistent en el buidatge de l'abocador i la seva restauració en els termes ordenats en la sentència, ha de notar-se que dels seus termes no resulta cap impossibilitat tècnica de l'activitat de restauració". És a dir, la Generalitat va al·legar qüestions ambientals per no fer el trasllat dels residus a un altre abocador i la sala del TSJC li respon que a l'informe aportat no hi ha cap motiu que ho impedeixi. I conclou que la impossibilitat d'execució de la sentència "brilla per la seva absència". Així, estima la petició de la Plataforma d'execució forçosa de la sentència i ordena a la Generalitat iniciar la restauració en sis mesos, un cop la resolució sigui ferma.

Des de la PAAC, la seva secretaria Zeta Figa va valorar positivament que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya marqui uns terminis a la Generalitat i va lamentar que la comissió que es va decidir tirar endavant amb l'Ajuntament i la Generalitat per valorar amb tècnics independents la millor opció de buidatge no hagi prosperat per la negativa de l'administració catalana a fer el que es va acordar amb el conseller Santi Vila.

Sobre les 2,2 milions de tones de residus a la que fa referència la Generalitat com un dels motius per no buidar l'abocador, l'alcalde Salvi Casas va recordar que des de 2011 ja hi havia una sentència que n'ordenava la clausura, malgrat la qual cosa no va impedir-se que se n'hi seguissin abocant.