Protecció Civil de la Generalitat manté en fase d´Alerta el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per les intenses pluges que han afectat aquesta tarda la comarca de la Garrotxa i que han deixat 115,2 litres a Olot, dels quals 73,9 en 30 minuts.

Hores d´ara la situació a la zona ha millorat, tot i que Protecció Civil recomana molta prudència sobretot no travessar zones on hi hagi acumulacions d´aigua ni a peu ni amb cotxe perquè l´aigua us podria arrossegar o podria portar més aigua de la que sembla. Estigueu també atents a rius i rieres per possibles crescudes les properes hores.

Els fenòmens de tempestes intenses com la d´aquesta tarda a Olot tenen caràcter molt local i no es pot descartar que apareguin en altres zones les properes hores i també demà.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha actualitzat les previsions per aquest vespre i nit, i es preveu que puguin aparèixer noves tempestes per ponent. S´amplia a la franja horària de 20h a 02h les previsions de superació del llindar d´intensitat de pluja de 20l en 30 minuts al terç oest per un front que ve de l´Aragó. La resta de previsions per dijous i divendres es mantenen.

El telèfon d´emergències 112 ha atès fins el moment 160 trucades per les fortes pluges i per incidències com baixos i soterranis inundats, clavegueram que sobreeixia i vies urbanes inundades. La població d´Olot ha estat la més afectada amb 138 trucades, seguit de la Vall de Bianya i Sant Joan les Fonts amb 6 trucades. Les principals incidències han estat per baixos, balcons, terrats, carreteres i carrers inundats i revisió d'elements estructurals afectats pels aiguats. En cap cas no s´ha tingut constància de qui hi hagi hagut ferits.

La Policia Local d´Olot ha hagut de realitzar diverses actuacions al municipi en carrers, vivendes i naus industrials on ha entrat aigua. La Policia Local, juntament amb els bombers, també ha evacuat dues llar d´infants preventivament al carrer República Argentina i l´altra al carrer Les Fonts.

Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat han atès 118 serveis ocasionats per la pluja entre les 14.00 hores i les 19.00 hores d'avui. Per Regions, el major nombre de serveis atesos ha estat a la Regió d'Emergències de Girona, amb 114 (Garrotxa 113 i Ripollès 1), de les quals 105 a Olot. A la Regió de les Terres de l´Ebre se n'han atès 4, totes elles a la Sènia (Montsià).

Els Bombers han treballat en diverses naus industrials, una d´elles en una fàbrica d´embotits del carrer Enric Granados, on hi havia dos metres d´aigua acumulada. També en un concessionari de la carretera de Sant Joan de les Abadesses, on s´ha esfondrat el sostre i, finalment, en una tercera nau al carrer Terrassa han caigut unes plaques de fibrociment del sostre d´una serralleria d´alumini. També s´ha treballat en dos esllavissades de murs al carrer Santa Margarida i en un mur lateral a l´entrada d´Olot, a la carretera N260. Les vies urbanes mes afectats per la pluja han estat el carrer Sant Rafael, amb baixos de botigues i una zona comercial inundades, i l´Avinguda República Argentina, on en diversos garatges s´havia acumulat al voltant de mig metre d´aigua.

Els voluntaris de Protecció Civil municipals també han estat activats per col·laborar amb la Policia Local en el restabliment de la normalitat a Olot.

El Servei Català de Trànsit informa que en aquests moments hi ha un carril tallat a l´A-26 entre Castellfollit de la Roca i Olot en direcció Olot per esllavissades, i informa de visibilitat reduïda i trànsit lent a la N-260 a la Vall de Bianya. També hi ha hagut una esllavissada de pedres a la N-260a a Olot, tot i que no està tallada al trànsit. Es recomana extremar les precaucions i reduir la velocitat, a més d´augmentar la distància de seguretat entre vehicles.