Un fragment del Memorial de Greuges lliurat al rei Alfons XII el 1885 i la Guerra de Cuba, presentada en forma de vinyeta gràfica, van ser dos dels temes van poder escollir els alumnes que ahir es van examinar d'Història a la selectivitat. La població activa durant el franquisme i la Batalla de l'Ebre completaven les dues opcions.

Els que van optar per examinar-se d'Història de la Filosofia van poder triar entre comentar un text de Nietzsche de Sobre veritat i mentida en sentit extraordinari o Plató, de La República.

Identificar dos greuges que s'expliquen en un fragment del Memorial que es va lliurar el 1885 a Alfons XII i, a partir d'aquest text, explicar les diferències entre els catalanismes de finals del segle XIX o els seus fets més importants durant la Restauració i fins a l'aprovació de les Bases de Manresa. Aquest va ser el primer exercici d'una de les opcions de l'examen d'Història. L'evolució de la població activa de l'Estat espanyol entre 1940 i 1975, i l'explicació o bé de la crisi del final del franquisme o bé les dues èpoques diferenciades del règim franquista completaven la primera opció de la prova.

En la segona, una imatge gràfica publicada l'abril de 1989 sobre la Guerra de Cuba feia desenvolupar als alumnes aquest episodi històric. A més, els estudiants van haver d'escollir entre explicar els detalls de la Guerra de Cuba i la pèrdua de les colònies del 1989, o comentar l'oposició al sistema de la Restauració fent referència al carlisme, al republicanisme i a l'obrerisme fins al 1898. Els alumnes que van triar aquest model es van enfrontar a un text publicat al Diario de Burgos sobre la Batalla de l'Ebre.

Una part de l'alumnat que està realitzant els exàmens de selectivitat, però, es va examinar d'Història de la Filosofia, una prova en què es va poder trir entre comentar un fragment de La República de Plató o un fragment de Sobre veritat i mentida en sentit extramoral, de Nietzche. En aquesta prova, els alumnes havien d'identificar les principals idees de l'autor, descriure el significat de paraules importants per a la comprensió del text i comparar idees amb altres autors de la filosofia occidental.

Els alumnes que fan les PAU ahir també van realitzar la prova de llengua estrangera. A l'examen d'Anglès, els estudiants es van trobar un text adaptat de BBC News que qüestiona el costum de posar cadenats als ponts com a mostra d'amor. A través de l'exemple de París, que els ha començat a treure, l'examen feia reflexionar sobre si els cadenats són romanticisme o amenaça i aquesta era, de fet, una de les propostes de l'expressió escrita. La segona era posar-se al lloc de la protagonista de l'article i escriure una entrada al blog sobre com ha canviat, els darrers anys, el seu punt de vista sobre aquest fenomen. En l'apartat de comprensió oral, els alumnes van escoltar una entrevista a un jugador de tenis.