Els casos de malalties vacunables han caigut gairebé un 96% a Catalunya en els darrers 30 anys. Si al 1984 -és a dir, quatre anys després de la introducció del primer calendari vacunal a Catalunya, que és del 80- es van registrar 36.740 casos de malalties com la tos ferina, el xarampió, la rubèola o la parotiditis, l'any passat van ser 1.506, segons les dades del departament de Salut. En algunes malalties el descens en aquestes tres dècades és espectacular. Per exemple, s'ha passat de 8.168 casos de rubèola a només un, mentre que en el de la parotiditis, de les 20.567 infeccions del 84, al 2014 se n'han registrat només 258.

En el cas de l'Estat, les dades també avalen l'efectivitat de la vacunació. Per posar només un exemple, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, els casos de rubèola han caigut més del 99% en menys de trenta anys: dels 74.073 casos de rubèola que es van notificar al 86, al 2012 -l'últim any del qual l'INE té dades- se'n van comptar 67.

I és que els especialistes consideren que la millor manera de desmuntar el debat que s'ha obert sobre les arran del cas de diftèria del nen no vacunat a Olot són les xifres i l'experiència de dècades de vacunació generalitzada. El president de l'Associació Espanyola de Pediatria, Serafín Málaga, remarca que "no hi ha cap controvèrsia dins el món científic sobre la idoneïtat de la vacunació". "Hi pot haver aquesta controvèrsia als platós de televisió o a les tertúles de ràdio", va advertir ahir, reiterant, però, que al món científic no hi ha cap societat que defensi la no vacunació, "entre altres coses perquè els que la defensen ho fan sense sustentar-se en criteris i treballs científics".

Així, Málaga es va mostrar ahir partidari de desmuntar "les mentides" esteses pels grups de vacunes abans d'instaurar l'obligatorietat de vacunar tots els nens espanyols. Preguntat sobre la posició de l'associació respecte a la possibilitat d'introduir l'obligatorietat de la vacunació, es mostra "clarament contrari" a la mesura en considerar que en el moment actual "no està justificada". "Nosaltres estem obligats a informar la societat, els pares tenen la llibertat de decidir", puntualitza.